RECENSIE: John Legend - Wake Up! (met The Roots)

John Legend & The Roots – Wake up!
recensie cijfer 2010-10-04 John Legend is bij het grote publiek vooral bekend om zijn prima, maar toch wat gladde R&B-songs. ‘Ordinary people’ mag overigens wel voorzichtigjes een neo-klassiekertje genoemd worden. Dat dan weer wel. Toch hoop je stiekem dat hij het nog eens aandurft om niet voor het grote publiek te gaan en echt alles uit de (soul)kast te halen. Nou, wees gerust, op Wake Up! is dit namelijk duidelijk het geval.

Op papier klinkt de samenwerking van John Legend met een van ’s werelds beste live bands al tamelijk spectaculair. Wat de samenwerking uiteindelijk heeft opgeleverd overtreft echter alle verwachtingen. En niet zo’n beetje ook. Vanaf de eerste tonen is duidelijk dat Legend het onderste uit zijn soulvolle stem haalt. En The Roots geven per song de perfect passende muzikale invulling. Of het nou om een funky song gaat, reggae, gospel of politiek geladen soul, The Roots kunnen overal mee uit de voeten.

De heren hebben ervoor gekozen om op Wake Up! niet te voor de hand liggende covers uit de jaren zestig/zeventig beet te pakken. Dit varieert van een voormalige soulhit als single ‘ Wake Up Everybody’ tot politiek geladen songs. Een van de meest indrukwekkende songs is daarbij absoluut het elf minuten durende ‘I Can’t Write Left Handed’, een zeer krachtige protestsong die zwanger is van onheil en die Bill Withers ooit schreef als protest op de oorlog in Vietnam. Prachtig hoe John Legend zich inleeft in de context van de song, en de luisteraar bij de lurven weet te pakken. Indrukwekkend! Daartegenover staat een song als ‘Wholy Holy’, dat qua muzikale invulling, beladenheid en voordracht zo op Marvin Gaye’s epos What’s Goin’ On had gepast. En zo kan ik nog wel even doorgaan met hoogtepunten.

Het album is zo opgebouwd dat de eerste songs je vooral omver blazen. De tweede helft levert vervolgens de definitieve knock out punch met diepe soul, gospel en de meer politieke songs. Meesterdrummer ?uestlove produceerde het geheel en gaf de songs het perfect passende geluid. Wat moet ik nog meer zeggen? Wake Up! gaat heel, heel hoog eindigen in vele jaarlijstjes dit jaar, mark my words.


Eerdere recensies van John Legend / The Roots:
- 06-11-2008: Evolver (John Legend);
- 17-04-2008: Live from Philadelphia (John Legend);
- 30-05-2008: Rising Down (The Roots).
Recensent:Chris Dietzel Artiest:John Legend Label:Sony Music
Linkin Park – A Thousand Suns

Linkin Park - A Thousand SunsDe heren van Linkin Park behoeven al lang geen introductie meer. Bovendien...

Wir sind Helden – Bring mich nach Hause

Wir Sind Helden - Bring Mich Nach Hause Wir sind Helden is typisch zo'n band waarvan je wel eens iets hebt gehoord...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT