RECENSIE: Macronizm - Alter Ego

[Macronizm] – [Alter Ego]
recensie cijfer 2010-06-22 De Eindhovense groep Macronizm is toe aan de derde recensie op Festivalinfo. Een promo werd gevolgd door de debuut cd en nu is daar de tweede cd. Met de naamgeving van de tweede echte cd is mooi in het thema gebleven, heette de eerste full length Alternaief, de tweede heeft de naam Alter Ego meegekregen.

Datgene wat ik destijds al zei geldt nog steeds: Macro probeert krampachtig diepgaande teksten te schrijven, maar komt vooral wereldverbeterend over. Het is een dunne scheidslijn tussen maatschappijkritische teksten en ronduit zeikerig worden. En helaas slaat de balans ook op deze cd nog steeds naar de verkeerde kant uit. De muziek is van hoog niveau, maar Macro heeft een vervelende stem, rapt monotoon en klinkt ongeloofwaardig. Hij doet heel erg krampachtig zijn best, maar is gewoon geen rapper van niveau. Als tekstschrijver en dichter zal hij best in orde zijn, maar als je klinkt als Spinvis kom je daarmee alleen mee weg als je Spinvis bent. Als je pretendeert rapmuziek te maken moet je kunnen rappen en als je dat niet blijkt te kunnen valt zowel de muziek als de boodschap in het water. En van beide is dat in dit geval zonde. En dan is dat niet omdat de nummers niet over bitches en geld gaan, er mag best iets zinnigs verteld worden. Zo is ‘Jongeling’ een bewerking van een gedicht van Remco Campert. Toch wel een dichter en een gedicht van niveau, op de tekst valt in dit geval dus niets aan te merken. De manier waarop het wordt gebracht maakt de vorm echter volledig oninteressant.

Verreweg het beste nummer van de cd is het titelnummer. Op ‘Alter Ego’ gaat een lome hiphop beat over in een moddervette drum and bass sound. Dit is waar ik op zat te wachten. Dit geluid is waarvoor je cd’s in de speler gooit. Niet geheel zonder toeval is het ook het enige instrumentale stuk op het album. Hieruit blijkt hoe goed de muziek is, en waartoe de beatcreators van Macronizm in staat zijn. Een tip voor de beatcreators van Macronizm waarvan ik hoop dat ze hem ter harte nemen: maak drum en bass en zoek aan andere frontman. Als Macro zelf dan zijn teksten uitbrengt in de vorm van dichtbundels komt iedereen een stuk beter uit de verf en kan ik in de toekomst lovende recensies schrijven, want de kwaliteit is er, nu de vorm nog.
Recensent:Willem Swinkels Artiest:Macronizm Label:Dying Giraffe Recordings
The SelfEmployed – Highway Society

The SelfEmployed - Highway SocietyHeel slim, T.IF.T, om de naam te veranderen in The SelfEmployed . Het bekt...

Pendulum – Immersion

Pendulum - Immersion Hoera. Op Immersion keert Pendulum voor een groot deel terug naar de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT