RECENSIE: Rowland S. Howard - Pop Crimes

Rowland S. Howard - Pop Crimes
recensie cijfer 2010-05-11 Rowland S. Howard is niet meer. De zanger en songwriter, die bekend werd als gitarist van de Australische band The Birthday Party (waar Nick Cave de zanger van was), overleed op 30 december 2009 aan leverkanker. Hij was een ware rock ’n roll ster, die ondanks dat hij nooit vol in de schijnwerpers heeft gestaan, een overduidelijk invloed heeft gehad op bands als The Horrors en Dinosaur Jr. In de maanden voor zijn dood werkte Howard aan Pop Crimes, zijn tweede soloalbum. De cd kwam in oktober al uit in zijn thuisland Australië. Het opnemen verliep gehaast, omdat Rowland het album koste wat kost wilde afmaken, maar niet wist of hij daar lang genoeg in leven voor zou zijn. Gelukkig bleek de gegeven tijd voldoende, kwam Pop Crimes uit in Australië, en heeft Howard voor zijn dood nog kunnen horen hoe goed zijn nieuwe plaat ontvangen werd.

Pop Crimes is dan ook een geweldig album dat zijn stoere naam eer aan doet. Het is een cd met een duistere sfeer, maar in tegenstelling tot de muziek van bands waar Rowland zijn gitaar in liet blehren, kan het label gothic rock niet op deze soloplaat worden geplakt. Het is in kern een echt popalbum, met teksten die ondanks de verdrietige onderwerpen enorm catchy zijn. ‘Shut Me Down’ bijvoorbeeld, het tweede nummer op Pop Crimes, bevat zinnen als: “I agree what I’ve become is surely worth the hatred that you spat on me.” Maar ondanks dit soort depressieve uitlatingen, blijft het refrein in het hoofd hangen.

Nog pakkender dan de songteksten is het tempo van sommige nummers op Pop Crimes. De titeltrack bijvoorbeeld, begint met een catchy basriff waar je het hoofd niet bij stil kunt houden. Howard kleedt het nummer vervolgens verder aan met zijn geniale gitaarspel, dat in tegenstelling tot de bas niet door het hele nummer heen aanwezig is, maar tussen zijn zang door in een heerlijke, onheilspellende serie van licks opduikt. Snelle gitaarsolo’s schitteren op Pop Crimes door afwezigheid.

Pop Crimes is het laatste bewijs van de grootheid die Rowland S. Howard was. Hij was geen bulkartiest, maar iemand die na jaren van afwezigheid weer de aandacht trok door met iets geweldigs te komen. Het is een pijnlijke wetenschap dat de afwezigheid na Pop Crimes definitief is.
Recensent:Randy Timmers Artiest:Rowland S. Howard Label:Pias
The Handshake Affair – Safe & Sound

The Handshake Affair - Safe & Sound The Handshake Affair (goede naam trouwens) is een nog ongetekend Duits...

Idlewild – The Collection

Idlewild - The Collection In Schotland zijn ze één van de grootste rockbands en in het gehele Verenigd...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT