RECENSIE: Sven Hammond - The Marmalade Sessions

Sven Hammond Soul – The Marmalade Sessions
recensie cijfer 2010-03-24 Dat je ook met een orgel kunt vlammen, bewees o.a. zZz eerder al fijntjes. Ook de Haagse Sven Figee maakt weer eens duidelijk dat je echt niet alleen met een vette gitaarpartij de vouwen uit iemands broek kunt spelen. Sterker nog, het meest gitaargeörienteerde liedje op zijn album, ‘Miss Troglodite’, is verreweg het zwakste liedje dat hier voorbijkomt.

Tuurlijk, de basis van Sven Hammons Soul is nog altijd gitaar, bass en drums. Maar het is Sven zelf die de meeste liedjes een adrenaline injectie geeft met zijn bevlogen spel op het Hammond orgel. Eerder werkte hij samen met artiesten als Marcel de Groot, Anouk, Keith Caputo, Berget Lewis en Xander de Buisonjé. Maar wat mogen we blij zijn dat hij het initiatief heeft genomen om zijn eigen band op te richten. Zijn debuut The Marmalade Sessions fikt zo ongeveer je speakers uit, en laat een muzikaliteit horen waar je bijna eng van wordt. Daar komt nog eens bij dat het album met een heerlijke live feel is geproduceerd door Sven zelf. i>The Marmalade Sessions klinkt hierdoor zó ongemeen energiek en opzwepend, dat je het zweet van de muzikanten bijna kunt ruiken.

Vanaf opener ‘Svoogaloo’ is het meteen raak. Na een lekker 70’s intro (hallo Emerson, Lake & Palmer) gaat de band helemaal los, met Sven voorop. Wat volgt is een bijzonder smaakvolle trip vol dampende soul, funk, blues en vleugjes jazz, jive en zelfs dub die swingt als de neten. Het merendeel van de songs is instrumentaal. Waar dat bij vele acts op den duur kan gaan vervelen, houdt Sven Hammond Soul de aandacht moeiteloos vast. De songs zijn over het algemeen ijzersterk, en de variatie is zo enorm dat je als luisteraar simpelweg de kans niet krijgt om verveeld te raken. Gezien de waaier aan stijlen is het wel lastig om een hoogtepunt aan te wijzen. Maar tot de hoogtepunten behoren absoluut ‘Fatcakes’ en ‘Crooked Shoe’. Degene die het lukt om stil te blijven zitten op deze dampende krakers moet zich serieus eens na laten kijken.

Het is overigens niet alleen Sven die op het album weet te vlammen. De begeleidingsband verdient ook zeker een eervolle vermelding. Hoor bijvoorbeeld eens hoe drummer Joost Kroon tekeer gaat in het al eerder genoemde ‘Crooked Shoe’. Het album kent eigenlijk slechts één misser: ‘Miss Troglodite’, dat volkomen misplaatst lijkt. Maar daar gaan we het verder niet meer over hebben. Sven Hammond Soul verdient op basis van dit heerlijke debuut een plek op vele festivalpodia deze zomer.
Recensent:Chris Dietzel Artiest:Sven Hammond Label:Rough Trade Records
Kontrust – Time To Tango

Kontrust - Time to TangoEr zijn van die bands die al jaren aan de weg timmeren en buiten hun eigen...

Triptykon – Eparistera Daimones

Triptykon - Eparistera Daimones Thomas Gabriel Fischer, alias Tom G. Warrior, is bij iedere metalkenner...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT