RECENSIE: Massive Attack - Heligoland

Massive Attack - Heligoland
recensie cijfer 2010-03-05 De opvolger van het inmiddels klassieke Mezzanine, uit 1998 alweer, kon eigenlijk alleen maar tegenvallen. En dat deed 100th Window in 2003 dan ook. De klasse en broeierigheid van songs als ‘Teardrop’, ‘Risingson’ en ‘Angel’ was in de verste verte niet te bekennen op het album, dat vooral kil en afstandelijk klonk. Daarna bleef het lang stil rond Massive Attack. In de tussentijd verscheen er nog een verzamelaar, en dook een soundtrack op. Maar dat was het wel zo ongeveer. De heren moeten zelf ook even de weg kwijtgeweest zijn. Opnames met o.a. Mike Patton en Elizabeth Fraser brachten niet het gewenste resultaat, en de release van studio album nummer vijf werd keer op keer uitgesteld. Nu is de release van Heligoland dan eindelijk een feit, en is het aan de luisteraar om te bepalen of de heren het nog in zich hebben.

Aan de lijst van gastzangers en - zangeressen te zien willen de heren maar al te graag goed voor de dag komen. Zo zijn naast vaste gastzanger Horacy Andy ook o.a. Guy Garvey (Elbow), Tunde Adebimpe (TV On The Radio), Damon Albarn (Blur, Gorillaz) en Martina Topley Bird op het album te horen. De zanger van TV On The Radio bijt met ‘Pray For Rain’ het spits af. De bezwerende song neemt de tijd om de luisteraar naar binnen te zuigen, en sluit met name in het percussieve stuk aan op de sound van Mezzanine. Een sterke opener dus, die een van de hoogtepunten op het album vormt. Daarna is het even wachten tot zich weer een echt sterke song aandient. ‘Splitting The Atom’ is heel aardig, maar duurt te lang om te kunnen blijven boeien. Het wordt pas echt genieten bij Horace Andy die opnieuw de show steelt. In ‘Girl I Love You’ bewijst hij voor de zoveelste keer dat hij een Massive Attack song de meerwaarde kan geven om deze ver boven het maaiveld uit te tillen. Wat daarna volgt is een aantal songs, die het helaas net niet hebben en soms zelfs een beetje stuurloos lijken. ‘Flat On The Blade’ met Guy Garvey op zang is bijvoorbeeld zo’n song waarvan je niet begrijpt dat die het album heeft gehaald.

Gelukkig kent het album nog wel twee positieve uitschieters in ‘Paradise Circus’ (met Hope Sandoval van Mazzy Star) en het lang uitgesponnen ‘Atlas Air’. Met name deze laatste komt angstvallig dicht in de buurt van het bezwerende sfeertje op Mezzanine. Zo horen we Massive Attack graag.

Heligoland is helaas dus niet de gedroomde revanche voor het zwakke 100th Window. Het album klinkt op momenten vooral als het enige echt logische vervolg op Mezzanine. In die zin, zal het een aantal luisteraars vast niet teleurstellen.
Recensent:Chris Dietzel Artiest:Massive Attack Label:Virgin Music
Hot Chip – One Life Stand

Hot Chip - One Life StandDe Britten van Hot Chip brengen alweer hun vijfde album in zeven jaar tijd...

Corinne Bailey Rae – The Sea

Corinne Bailey Rae - The Sea Het verhaal moge inmiddels bekend zijn: Corinne Bailey Rae verloor in 2008...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT