RECENSIE: Nathaniel Rateliff & The Night Sweats - The Future

Rateliff
recensie cijfer 2022-02-28 In 2013 veroverde Nathaniel Rateliff met zijn band The Night Sweats de wereld bij storm. Met acts als St. Paul & The Broken Bones en de Alabama Shakes beleefde retro haar hoogtijdagen. Nathaniel Rateliff deed echter iets knaps. De soul van Marvin Gaye werd gemengd met een swingende rhythm & blues die nog het dichtst bij The Blues Brothers in de buurt komt. Inmiddels is Nathaniel Rateliff aan zijn derde album toe. In 2020 maakte Rateliff na zijn echtscheiding en het overleden van goede bevriende muzikant Richard Swift nog een gevoelige solo plaat getiteld ‘And It’s Alright’. Op The Future pakt hij de draad weer op met de aanstekelijke blazers van The Night Sweats.

The Future is een swingende plaat. Er zijn hoogtepunten genoeg die zorgen voor feestjes in de stijl van The Isley Brothers en Otis Redding. Neem bijvoorbeeld ‘Love Don’t’ met haar hard stampende drums. De rauwe stem van Nathaniel Rateliff werkt langzaam toe naar een schreeuwend refrein. Nathaniel doet hier niet onder voor Otis Redding. De knallende blazers maken het een klassiek Night Sweats nummer.

Het valt ook op dat Nathaniel Rateliff als songwriter steeds beter wordt. ‘Something Ain’t Right’ combineert de folk van zijn solo-album met een Rhythm & Blues energie boost. Het is een folk-liedje, maar de blazers zorgen voor krachtige ondersteuning van het refrein. Denk aan Van Morrison en Bob Dylan.

Op The Future onderstrepen Nathaniel Rateliff & The Night Sweats de kracht van hun combinatie. De feestband blijft swingen, maar combineert dit nu ook met serieuze momenten. Dat levert wederom een krachtige plaat op. Een plaat die tegelijk erg retro is met haar liefde voor de grote soulbands van weleer, maar ook laat horen dat Rateliff een steeds betere singer-songwriter wordt.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Nathaniel Rateliff & The... Label:Virgin Music
Cover The the - The Comeback Special

The the - The Comeback SpecialMatt Johnson, alias The The , is één van de meest oorspronkelijke Britse...

Velveteers

The Velveteers - Nightmare Daydream Het eerste dat opvalt bij een eerste kennismaking met The Velveteers is de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT