RECENSIE: Xavier Rudd - Jan Juc Moon

Rudd
recensie cijfer 2022-06-14 Het wordt hoog tijd dat Xavier Rudd in Nederland meer bekendheid verwerft dan ‘Follow The Sun’ alleen. Dit keer niet doordat zijn liedje klinkt in een reclamespot, maar omdat hij een mega veelzijdige artiest is, die net weer een hele fijne plaat uitheeft. Voor wie alleen maar dat ene liedje kent, hier een snelcursus.

Allereerst maakt Rudd muziek met voor ieder aards wezen herkenbare emoties. “Every wakin’ hour of every wakin’ day/I wake up to the sound of discussions in my brain,” zo zingt hij in ‘We Deserve To Dream’. Het vervolg: “I don’t know the answer.” Daarnaast spreekt het aardse in zijn muziek aan. Dit keer klinken vogelgeluiden en zingt hij over de natuur. Het mooiste voorbeeld is het eerdergenoemde ‘We Deserve To Dream’: “All we want is running down the mountain/And all we need is flowing through the trees/And all we have is swimming in the ocean/And all we can do is be the best that we can be.”

Binnen een album is er altijd variatie, op te delen in grofweg vier groepen. De eerste zijn de psychedelische nummers. Luister maar eens naar ‘Lioness Eye’ uit 2012. Jan Juc Moon, trouwens vernoemd naar de Australische kustplaatsje waar hij opgegroeid is, opent met zo’n nummer. In ‘I Am Eagle’ klinken onder andere vogel- en didgeridoogeluiden. Deze categorie verrast altijd het meest. Het is muziek die je niet vaak hoort. Het gaat moeiteloos over in de tweede categorie: reggae, waar ook ‘Ball And Chain’ toe behoort. Daarnaast is er altijd wel een slow sad song opgenomen. Dit keer bijvoorbeeld de titelsong en ‘Angels At War’. Het zijn rustige liedjes met tokkelend gitaarspel en een zware zang. De laatste categorie zijn de ultieme feel good songs a la ‘Follow The Sun’. Voorbeelden zijn ‘Stoney Creek’, ‘Magic’ en ‘We Deserve To Dream’. Het zijn nummers met iets meer tempo en vrolijk gitaarwerk. ‘Joanna’ moet apart genoemd worden. Het klinkt alsof Rudd in je woonkamer op zijn gitaar en mondharmica speelt.

Jammer dat de opvallende psychedelische categorie er dit keer wat bekaaid vanaf komt. Bij de eerste luisterbeurten valt er niet zo veel op; er zijn vooral veel langzame nummers. Toch blijven er nummers hangen, zeker ‘I Am Eagle’, ‘Stoney Creek’ en ‘We Deserve To Dream’. Zeker aanraders voor meer dan reclamemakend Nederland.
Recensent:Lizan van der Holst Artiest:Xavier Rudd Label:Virgin Music
Lavalu

Lavalu - EarthboundUit de ware zegetocht die Eefje de Visser, S10 en Froukje afgelopen zomer...

Cover Dissambler - A Wave From A Shore

Dissambler - A Wave From A Shore Wat krijg je als je ambient vanuit de westkust van Amerika combineert met...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT