RECENSIE: Underworld - Athens (met The Misterons)

Underworld vs. The Misterons - Athens
recensie cijfer 2009-11-10 Voor elke zichzelf enigszins respecterende muziekliefhebber behoeft Underworld natuurlijk geen introductie. Het duo Karl Hyde en Rick Smith, later aangevuld door Darren Price als live-assistent, voert de eredivisie als het op elektronische muziek aankomt ruimschoots aan. Haar bekendheid bij het grote publiek verdiende Underworld natuurlijk met de Trainspotting-soundtrack ‘Born Slippy’, en dan wel de ‘.NUXX’ remix, waarvoor Karl Hyde zijn vocalen verleende. Het is inmiddels al weer twee jaar terug dat we iets hoorden van de heren, maar voor het nieuwe project is Underworld een samenwerking aangegaan met studiomaatjes The Misterons. Athens is de naam van de eerste release uit een tweedelige compilatieserie.

Wie een album a la Dubnobasswithmyheadman of Second Toughest in the Infants verwacht komt ditmaal bedrogen uit. Underworld wilde met de nieuwe plaat namelijk eens een andere weg inslaan. Niet die van houseproducers, maar van muziekliefhebbers. De stijlen die dan ook riant de boventoon voert op de nieuwe plaat zijn jazz en improvisatie. Voor Athens hebben de Britten een selectie gemaakt van een elftal nummers van collega’s. Maar dan wel nummers die ze zelf eigenlijk ook wel heel graag live zouden doen. Een flinke eer dus voor de leveranciers van de gebruikte nummers, want Underworld staat bekend om haar unieke, verpletterende liveshows. Onder de gekozen namen zitten trouwens ook niet de minste. Zo werden onder andere Alice Coltrane, Laurent Garnier en Squarepusher om hun medewerking gevraagd. Ook Roxy Music en Osunlade staan op Athens, maar de spreekwoordelijke kers op de slagroom is toch de gloednieuwe track van Bryan Eno en Karl Hyde: ‘Beebop Hurry’.

Athens is een totaal nieuwe Underworld, maar toch wijken de heren geen moment al te veel van hun eigen, vertrouwde sound af. Dit eerste deel komt eind november uit en doet alleen maar smachten naar het laatste deel in deze tweedelige serie.


Eerdere recensies van Underworld:
- 23-11-2007: Oblivion with Bells.
Recensent:Raoul Markaban Artiest:Underworld Label:!K7 Records
Heidi Happy – Flowers, Birds And Home

Heidi Happy - Flowers, Birds and HomeWat kunnen we beter gebruiken in de donkere wintermaanden dan een zangers die...

Verzamel – Christmas Groove

Various - In the Christmas Groove Eindelijk! Een verzamel-cd met kerstnummers zonder de afgezaagde meezingers...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT