RECENSIE: Acda en de Munnik - Jouw Leven Lang bij Mij

Acda en de Munnik - Jouw Leven Lang Bij Mij
recensie cijfer 2009-11-09 Samen met Blof en De Dijk is Acda en de Munnik al jaren een van de grootste Nederlandstalige popgroepen van de 21ste eeuw. Het duo produceerde vier nummer 1-albums - het gelijknamige debuutalbum, Naar Huis, Groeten Uit Maaiveld en Liedjes van Lenny - en tourde enkele malen succesvol met een theatershow door Nederland. Hiermee heeft het duo niet alleen hun stempel op de hedendaagse Nederlandse popmuziek gedrukt, maar ook op de kleinkunst en de Nederlandse cultuur in het algemeen. In 2006 ging het duo tijdelijk uit elkaar, maar tekenden in 2007 een contract bij Universal Music. Onder dit label komen Acda en de Munnik nu, na Nachtmuziek, met hun tweede album, genaamd Jouw Leven Lang Bij Mij.

Door persoonlijke omstandigheden is Nachtmuziek qua stijl een stuk donkerder geworden dan eerder werk van Thomas Acda en Paul de Munnik. Gelukkig voor de fans van dat eerdere werk, kondigden de mannen eerder dit jaar aan dat de somberheid op het nieuwe album totaal plaats gemaakt heeft voor de vertrouwde sound van Groeten Uit Maaiveld en hun eerste single ‘Niet Of Nooit Geweest’. En verrek, inderdaad! Het eerste nummer van de nieuwe plaat, ‘Ik Blijf Jouw Leven Lang Bij Mij’ - tevens de eerste single -, klinkt weer als vanouds. Nederlandse popmuziek pur sang, stuiterend van het enthousiasme en levenslust. Verder kent Jouw Leven Lang Bij Mij een gigantische verscheidenheid aan liedjes. Zo schreef Paul de Munnik een ode aan zijn zoontje ‘Ezra’, schreef Thomas Acda de lovesong ‘Eva’ bij de speelfilm Lover Of Loser en begeleidt Thomas Paul op de piano bij de schitterende ingetogen ballad ‘Ze Zegt Steeds Liefje’.

De creatieve geesten van Acda en de Munnik - de heren leerden elkaar kennen op de Kleinkunstacademie - komen het sterkst naar voren bij het vrolijke ‘Ik Wou Dat Je Een Vreemde Was’, over de sleur van een langdurige relatie. Voor dit nummer gebruikte het duo de gitaarkast van collega’s Moke als percussie en ook een zeepkistbas werd geïmproviseerd.

Jouw Leven Lang Bij Mij is hoorbaar een album waar Thomas Acda en Paul de Munnik hun hart en ziel ingelegd hebben. Voor de fans van het vroegere werk van het duo die na Nachtmuziek afgehaakt zijn, is dit zeker een aanrader. Jouw Leven Lang Bij Mij kan zonder moeite aan het rijtje topalbums van Acda en de Munnik bijgeschreven worden.


Eerdere recensies van Acda en de Munnik:
- 08-12-2007: Nachtmuziek.
Recensent:Raoul Markaban Artiest:Acda en de Munnik Label:Universal Music
Good Dog Happy Man- Good Dog Happy Man

Good Dog Happy Man - Good Dog Happy ManHet uit Utrecht afkomstige Good Dog Happy Man is een gevat stel. Zo...

Sycronomica – Sycroscope

Sycronomica - Sycroscope Volgens het Duitse Rock Hard Magazine is Sycronomica het geluid van...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT