RECENSIE: Cooper - Right Now!

Cooper – Right Now
recensie cijfer 2009-10-08 Wanneer je voor het eerst een cd van Cooper in je handen krijgt denk je met een Amerikaanse punkrock band te maken te hebben. Ga maar na: Het Kung Fu label en de aanwezigheid van producer Bill Stevenson, die voor ontelbare Amerikaanse punkrock bands werk heeft verricht. De verrassing is groot als blijkt dat de band gewoon Nederlands is en Stevenson alleen (zo wil men doen geloven) voor Cooper naar Europa wil komen. Er is dan natuurlijk wel een verwachtingspatroon geschapen rond het drietal.

De in 1992 opgerichte groep is echter geen groentje meer. Het nieuwste album heet Right Now! en is het vijfde van Cooper. Ondergetekende is niet bekend met het eerdere werk van de band, maar afgaande op dit album en de persinfo zal dit album niet heel veel afwijken van voorgaand werk. Op de nieuwe plaat staan dertien vrij korte aanstekelijke punkrock liedjes in de stijl van NOFX en Rancid. Ook invloeden uit vroegere jaren zijn hoorbaar. Volgens de persinfo wordt Cooper ook nog eens beïnvloedt door bands als The Buzzcocks, The Knack, The Beatles en AC/DC. Hoewel die laatste twee namen wat vergezocht lijken.

De liedjes klinken allemaal prima en zijn naar punkrock maatstaven van behoorlijk niveau. Wanneer je in een vrolijke bui wilt komen is er weinig mis met de muziek van de heren. Cooper doet namelijk precies waar muziek voor gemaakt is: Vermaken. De meeste nummers zijn lekker up-tempo. Ook tekstueel houdt de band het redelijk veilig en wordt er niet al te erg geschopt. Soms klinken ze lekker positief zoals in ‘Smile’. Cooper presteert echter op haar best als de songs wat bijtender zijn, zoals in ‘Mr.Me’. Afsluiter ‘Get It Over With’ en ‘Hero’ verraden nog wat psycobillly invloeden (zonder horror teksten).

Right Now! is een album waar je jezelf nooit een buil aan zult vallen. Het zorgt er in ieder geval voor dat Cooper aan de top blijft in de Nederlandse punkrock scene. Voor liefhebbers van Amerikaans georiënteerde punkrock is dit een vette aanrader.


Eerdere recensies van Cooper:
- 07-05-2005: Makes Tomorrow Alright.
Recensent:Jan Didden Artiest:Cooper Label:Kung Fu Records
Bruce Guthro – No Final Destination

Bruce Guthro - No Final Destination Bruce Guthro is een op en top Noord-Amerikaanse softrock artiest en is...

Ton - Small Arm Of Sea

Tone - Small Arm of Sea Hoe eenvoudig kan een bandnaam zijn. Sofie Nielsen bewijst dat het helemaal...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT