RECENSIE: Wendy McNeill - A Dreamers's Guide to Hardcore Living

Wendy McNeill – A Dreamer’s Guide To Hardcore Living
recensie cijfer 2009-09-05 Je hebt van die albumtitels, die meteen nieuwsgierig maken. A Dreamer’s Guide To Hardcore Living is er zo eentje. Wendy McNeill is de maker ervan en zij bracht haar eerste album al uit in 1997. En dit is haar vijfde volledige album. Soms neigt zij naar het cabareteske van Dresden Dolls. Ook de balkan indiepop van Devotchka klinkt in de muziek van Wendy McNeill door. Vooral de weemoedige accordeon, die een prominente rol inneemt op dit album, bepaalt voor een belangrijk deel de sfeer. A Dreamer’s Guido To Hardcore Living is daarbij doordrenkt van melancholie en McNeill is inderdaad een dromer, die kleine sprookjes vertelt aan de luisteraar.

Haar pen is scherp en vermengt serieuze overpeinzingen met een humoristische inslag. ”Ask me no questions, I will tell you no lies” uit ‘Ask Me No Questions’. ‘Faith And The Long Haired Man’ is een bijna tergend langzaam liedje, dat in het begin alleen muzikaal volstaat met enkele gitaaraanslagen, gaandeweg wordt de spanning opgebouwd en wordt er spaarzaam instrumentarium toegevoegd. Een verstild hoogtepunt op A Dreamer’s Guide To Hardcore Living.

‘The Sad Sssad Story of Rosa Rabbit and Sasha Snake’ is een soort parabel in de beste Middeleeuwse traditie. Geïnspireerd op een verhaal als dat van Reinaart De Vos. In zes minuten vertelt ze het verhaal van een ontluikende liefde tussen een konijn en een slang. ” Well look at us, What shall we do? We’re from two different worlds, But I swear I love you”, de liefde gaat over en de slang doodt het konijn en de natuurlijke orde is hersteld.

Het tempo van het album is daarbij heel rustig en overdaad kent McNeill niet. Alle liedjes zijn miniaturen met surrealistische teksten over slangen, konijnen, coyotes, vertaalt naar verlangens en gevoelens uit de echte wereld. Haar zang is cabaretesk, maar ze gaat nooit over the top. A Dreamer’s Guide To Hardcore Living is zeker niet geschikt voor een groot publiek, maar de unieke combinatie van de balkansound met de sprookjesachtige en cabareteske verhalen, is op dit album bijzonder geslaagd.
Recensent:Rob Mestrom Artiest:Wendy McNeill Label:Haldern Pop Recordings
The Mars Volta – Octahedron

The Mars Volta - OctahedronHet was half 2002 toen een voor de wereld volstrekt onbekende progrockband...

Arkngthand – Songs Of Fire And Ice

Arkngthand - Songs of Ice and Fire Hoewel in Nederland veel goede metal bands rondlopen is het power metal genre...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT