RECENSIE: Grizzly Bear - Veckatimest

Grizzly Bear - Veckatimest
recensie cijfer 2009-07-10 Na de eerder uitgebrachte albums Horn Of Plenty en Yellow House waren de verwachtingen omtrent de derde van Grizzly Bear hoog gespannen. Het geslaagde tussendoortje van zijproject Department Of Eagles klopte de verwachtingen wat dat betreft alleen maar extra op. Het kon haast niet anders, of het derde Grizzly Bear album moest briljant gaan worden. Nou, laten we er niet langer omheen draaien: Veckatimest is de eerste serieuze kandidaat voor de titel “Album van het jaar”.

Wat de heren Ed Drost en Daniel Rossen (en de andere leden natuurlijk) hier laten horen is pure muzikale magie. Euforisch, verbaasd, kippenvel, overdonderd; het zijn slechts enkele omschrijvingen van je gemoedstoestand tijdens beluistering van dit album. Veckatimest pakt de beste elementen uit veertig jaar popmuziek, voegt daar een eigen draai aan toe, en zet hiermee alle concurrentie op een ontzagwekkende achterstand. Luister eens naar de machtige opener ‘Southern Point’. Deze begint als een kleine Simon & Garfunkel-achtige song, om na een prachtige break aan te zwellen tot een pompeuze popsong zoals je die in tijden niet meer gehoord hebt. En ja, daar horen pauken en violen dan ook bij. Voor sommigen zal dit misschien erg potsierlijk klinken, maar de heren van Grizzly Bear weten het randje van kitsch vakkundig te omzeilen.

Als daarna ‘Two Weeks’ het stokje over mag nemen weet je het zeker: Veckatimest is een popklassieker in de dop. ‘Two Weeks’ is niet voor niets al regelmatig terug te horen op radio en TV. Deze song groeit direct bij eerste beluistering uit tot zo’n song die zich onder je huid nestelt en daar jaren zal blijven zitten. En zo kan ik nog even doorgaan. ‘Cheerleader’ bevat een ingenieuze toevoeging van een heus jongerenkoor, dat later trouwens ook nog opduikt in ‘Live With You’ en ‘Foreground’. En ‘While You Wait For The Others’ is de ‘Two Weeks’ van de tweede plaatkant. Iets minder aanstekelijk misschien, maar ook zo’n briljant liedje. Alleen in de een na laatste song ‘I Live With You’ verliezen de heren zich tegen het einde een beetje in bombast. Maar ach, mogen ze een keertje, na al het fraais dat je daarvoor al tot je hebt kunnen nemen? En bovendien maakt de fraaie afsluiter ‘Foreground’ het direct daarna weer meer dan goed.

Conclusie: de hype rondom Grizzly Bear, en dan met name rondom Veckatimest, is volkomen terecht. Als op basis van de releases tot nu toe één album bestempeld moet worden als popalbum van het jaar, dan is het deze. Horen is geloven.
Recensent:Chris Dietzel Artiest:Grizzly Bear Label:Warp
Chickenfoot - Chickenfoot

Chickenfoot - Chickenfoot Chickenfoot is een hardrock supergroep, bestaande uit de gitaarlegende Joe...

The Lemonheads – Varshons

The Lemonheads - Varshons In het verleden stortte Evan Dando, solo en met zijn band The Lemonheads ,...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT