RECENSIE: Eureka - Shackleton's Voyage

Eureka – Shakleton’s Voyage
recensie cijfer 2009-06-29 Eureka is het project gevormd rond de Duitse Multi-instrumentalist Frank Bossert. Nadat hij begin jaren '90 naar het Noord-Duitse Noordzeekustplaatsje Husun vertrok om een eigen studio te bouwen zou het tot 1997 duren voor daar het eerste fysieke product uit ontstond. Eureka was de naam van het gelijknamige debuutalbum van de band rond Bossert waarmee hij een breed arrangement aan Keltische symfonische drama’s weet te produceren.

Het tweede en derde album, The Full Circle en The Compass Rose ontvingen lovende reacties en het was duidelijk dat elke volgende Eureka-release opnieuw bol zou staan van sfeerrijke, atmosferische symfonieën. Met het nieuwe album Shakleton’s Voyage gaat Bossert opnieuw terug naar het nautische thema. Het resultaat: een absolute topper tussen de progrock-releases van dit jaar.

Shakleton’s Voyage vertelt het verhaal van de Britse ontdekkingsreiziger Sir Earnest Shakleton die met een 28-koppige bemanning als eerste ooit Antarctica wilde oversteken. Een helse reis van twee lange jaren leidde uiteindelijk tot de neergang van het schip, de Endurance genaamd. Bossert vertelt dit verhaal in vijftien nummers, deels puur instrumentaal, deels met zang. Acteur Ian Dickinson heeft speciaal voor dit project zijn stem geleend als verteller. De overige gastbijdragen liegen er overigens ook niet om: ex-Yes lid Billy Sherwood was zo onder de indruk van Eureka dat hij contact heeft opgenomen met Bossert. Hij verzorgt de vocals op zowel ‘Going Home’ als ‘The Challenge’. Ook Troy Donockley (Nightwish, IONA) kwam langs om een riedeltje op z’n doedelzak in te fluiten en Yogi Lang van RPWL heeft deels de productie op zich genomen, maar ook de moog –solo op ‘Heading South’.

Shakleton’s Voyage brengt het verhaal van de reis van Shakleton schitterend tot leven en geeft ons de kans om het drama, de angst en de kou te voelen. Het moge duidelijk zijn dat een bijna perfecte instrumentbeheersing gevergd wordt om het verhaal genoeg eer aan te doen. Frank Bossert is hier met de nodige hulp met vlag en wimpel voor geslaagd.
Recensent:Raoul Markaban Artiest:Eureka Label:SPV
Naomi Shelton and the Gospel Queens - What Have You Done, My Brother

Naomi Shelton and the Gospel Queens - What Have You Done, My Brother?In tijden dat de hele muziekwereld refereert aan de rock (& roll) uit de...

The Hypocrite - What About Amy

The Hypocrite - What About Amy Hoewel schijnbaar algemeen geaccepteerd, heb ik een hekel aan het gebruik van...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT