RECENSIE: Rod Picott - Sew Your Heart With Wires (with Amanda Shires)

Rod Picott & Amanda Shires - Sew Your Heart With Wires
recensie cijfer 2009-05-26 Een mannelijke en vrouwelijke muzikant maken samen een album. Vaak leidt zo'n tafereel tot bijzondere samenwerkingen. Glen Hansard & Marketa Inglova en John Paris & PJ Harvey gaat het bijvoorbeeld prima af. Rod Picott & Amanda Shires zijn twee relatief onbekende singer-songwriters. Maar aangezien Rod er al vijf albums solo op heeft zitten, mag er toch wel van hem geacht worden enige kennis van zaken te hebben. Beide muzikanten neigen een beetje naar de country kant van het singer-songwriter-genre. Daar is absoluut niets mis mee, maar of zoiets boeiend genoeg kan uitpakken op een hele plaat is een tweede.

Sew Your Heart With Wires bevat dan ook een behoorlijk dosis country. Vooral op nummers als 'When You Get Your Story Told' en ' Bird And Pony' voelen aan als nummers die het duo op het lijf geschreven zijn. Met duidelijke muzikale invloeden uit de country en idem dito teksten doen Rod en Amanda eigenlijk iets te cowboy aan. Vooral de stem van Rod Picott roept meteen een beeld op van een muziekmakende cowboy in een verlaten western stad.

Gelukkig is het niet het hele album country wat de klok slaat. Met name openingnummers ' Mercury' en 'Drive That Devil Out' zijn twee prachtige luisterliedjes geworden. "Where does it go / Where can it be / You're love is just, like mercury". Misschien niet de meest gecompliceerde tekst, maar toch raakt het wel. Al is het vooral Amanda Shires die het nummer naar een hoger niveau tilt. Op het tweede nummer klinkt Rod iets beter, maar is het toch weer Amanda die de eer opeist.

Eigenlijk is over het hele album gezien Amanda de drijvende kracht. En dat terwijl zij in principe leunt op de ervaring van collega Rod. Misschien omdat hij merkt dat het een harde wereld is voor de country singer-songwriter in deze tijd. Een jong, naïef meisje op je album kan dan natuurlijk heel goed uitpakken. Hij gaat echter de mist in wanneer dat meisje hem compleet overschaduwt. Dit project zal dan ook weinig stof doen opschudden in muziekland. Wel zal het wellicht bekend komen te staan als de doorbraak van een nieuwe zangeres: Amanda Shires.
Recensent:Harm Groustra Artiest:Rod Picott Label:Proper American Records
Alan Lauris – Different Frequency

Alan Lauris - Different FrequencyHet tweede album van de in Utrechte woonachtige Alan Lauris is begin dit...

Mobb Deep – The Safe Is Cracked

Mobb Deep - The Infamous... The Safe is Cracked Het was in de late jaren ’80 dat producer Havoc en rapper Prodigy met elkaar...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT