RECENSIE: Mobb Deep - The Infamous... The Safe is Cracked

Mobb Deep – The Safe Is Cracked
recensie cijfer 2009-05-12 Het was in de late jaren ’80 dat producer Havoc en rapper Prodigy met elkaar in aanraking kwamen op de High School of Art and Design in New York. Samen vormen ze sinds 1992 Mobb Deep en hun grootste successen waren de platen The Infamous en Hell on Earth. Na enige beef met Jay-Z en wat commerciëlere platen, haakten veel fans af. Desalniettemin kan de groep als zeer succesvol worden beschouwd met meer dan vier miljoen verkochte platen. De laatste jaren timmeren ze aan de weg om de oude fans voor zich terug te winnen. Dit gaat met vallen en op staan en het nieuwste wapenfeit is The Safe is Cracked. Een verzameling van onuitgebracht werk van de laatste jaren.

Als de kluis open gaat is ‘Heat’ de eerste track die we tegen komen. Een relaxte beat met een fijne pianoloop en het geheel doet vrij donker aan. Daarnaast flowed Prodigy zoals in zijn goede dagen. Een veel belovend begin. Dat het nog veel donkerder en grimmiger kan bewijzen ze in ‘Watch Ya Self’. Een track die al eerder uitgebracht werd onder de titel Horror Flick. Cool nummer, gave beat, catchy refrein. Ook ‘M.O.B.’ en ‘Can’t Win 4 Losin’ zijn de moeite waard. De sfeer blijft grauw, maar verveelt geen moment.

‘That Crack’ is een wat mindere track, met name door een vrij matige off beat refrein-rap. Ook ‘Infamous’ had de plaat niet hoeven halen. Daarna herpakt Mobb Deep zich met ‘What Goes On’, ‘Position’ en ‘You Wanne See Me Fall’, dat een beat met een wat meer funky inslag heeft. Helaas sluit de plaat niet af met een hoogtepunt. Deze track past er totaal niet tussen. De duistere sfeer, waar juist de kracht van The Safe is Cracked zit, wordt hier teniet gedaan. Een behoorlijke misser.

Op zichzelf is The Safe is Cracked een best aardige hiphop plaat. Fans van het eerste uur zullen waarschijnlijk niet overtuigd zijn en vooral de zwakke kanten van de plaat zien.
Recensent:Rogier Bennink Artiest:Mobb Deep Label:Siccness Records
Rod Picott & Amanda Shires - Sew Your Heart With Wires

Rod Picott - Sew Your Heart With Wires (with Amanda Shires)Een mannelijke en vrouwelijke muzikant maken samen een album. Vaak leidt zo'n...

Quramitry – Cofeecups and Fairytales

Quramitry - Coffeecups and Fairytales Quramitry is een vijfmansformatie uit de omgeving van Sittard die muzikaal...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT