RECENSIE: Marmaduke Duke - Duke Pandemonium

Duke Pandemonium – Marmaduke Duke
recensie cijfer 2009-05-05 Het merkwaardige project Marmaduke Duke is het geesteskind van JP Reid en Simon Neil, de frontmannen van respectievelijk Sucioperro en Biffy Clyro. Vooral die laatste band geniet zeker in het Verenigd Koninkrijk een sterrenstatus. Hier in Nederland is de band helaas ondergewaardeerd, wat weinig goeds voorspeld voor Duke Pandemonium. Het album is het tweede deel uit trilogie die in 2004 begon met The Magnificent Duke en afgerond moet worden met het nog uit te brengen The Death Of The Duke.

De muzikale uitlaatklep van de beide heren trapt af met 'Heartburn', een goed gelukte mix van electro en jungle, waarbij de liefhebbers van Biffy Clyro onmiddelijk de stem van Simon Neil zullen herkennen. 'Everybody Dance' gooit het, anders dan de titel wellicht doet vermoeden, over een geheel andere muzikale boeg. Het is zeer zeker dansbaar, maar eerder dankzij de stuwende drums en funky gitaararrangementen. De beats en andere elektronische grappen blijven achterwege. 'Silhouettes' is een logisch gevolg daarop, en had om die reden zomaar op een Biffy Clyro album kunnen staan. Dat geldt eveneens voor 'Kid Gloves'. Daar staat een nummer als 'Pandemonium' tegenover, waarbij de muziek de titel eer aan doet. Het arrangement klinkt als het samenraapsel van de inhoud van een omgevallen platenkast.

'Erotic Robotic' heeft eveneens een bijzonder vervreemdende werking op de luisteraar. Als deze niet beter zou weten, zou de intro zomaar van een oude Genesis Progrock plaat kunnen komen, todat de beats erbij komen. Als donderslag bij heldere hemel is daar ineens 'Je Suis Un Funky Homme', dat zoals de titel al doet vermoeden, flinkt funked. 'Skin The Mofo' slaat de luisteraar echter weer uit het lood. Die blijft zitten met een tiental nummers die nogal een samenraapsel van stijlen zijn. Daar zitten zeer zeker interessante tracks tussen, maar als geheel riekt Duke Pandemonium toch teveel naar hobbyisme.
Recensent:Nick Augusteijn Artiest:Marmaduke Duke Label:14th Floor

El Dio - Nicky's Day OffHet gaat Eddy Zoëy voor de wind. Begonnen als vormgever van bekende bladen,...

The Color Of Violence – Youthanize

The Color of Violence - Youthanize De naam The Color Of Violence zal niet heel veel mensen bekend in de oren...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT