RECENSIE: All The Young - Welcome Home

Cover All The Young - Welcome Home
recensie cijfer 2012-07-09 Alhoewel de albumhoes doet denken aan een nieuwe plaat van de klassieke mannelijke zanggroep Il Divo, hebben we hier toch echt te maken met een rock ’n roll plaatje van Engelse makelij. Dat laatste is althans de manier waarop de heren van All The Young zichzelf graag presenteren. De band uit Stoke-on-Trent toerde onlangs met bands als Morrisey en The Wombats en levert met Welcome Homeeen onvervalst gitaarplaatje af.

Vanaf beginnummer ‘Another Miracle’ tot aan afsluiter ‘Welcome Home’ is het namelijk de gitaar die de boventoon voert. Het tempo op ‘Another Miracle’ zit er meteen goed in en de plaat draaft drie kwartier lekker door. Het grote minpunt van de plaat zit daarin echter ook verscholen. Welcome Home lijkt meer op een pak en beet 45 minuten durend nummer dan een album van 10 afzonderlijke nummers. Aan homogeniteit geen gebrek dus, aan echte hoogtepunten des te meer. De voorspelbaarheid viert namelijk hoogtij. Netjes, gelikt en doorsnee zijn bij uitstek woorden die de sound van de band kenmerken.
Het tweede belangrijke minpunt vloeit hier uit voort, het is namelijk zoeken naar onvoorspelbaarheden, verrassingen of spannende momenten. Wie zoekt zal hier namelijk bedrogen uitkomen. En juist dat gebrek is een regelrechte misser als je jezelf presenteert als rock ’n rollbandje pur sang. ‘The First Time’, ‘The Horizon’ en ‘New Education’ zijn namelijk stuk voor stuk nummers die alleraardigst weg luisteren, maar niet één keer wordt je echt verrast met muzikale vernuftigheden.

De finesse en netheid die het op de albumhoes lijkt uit te dragen trekt All The Young dus ook door naar de songs op het album. Ook die zijn namelijk superstrak ingespeeld en geproduceerd. Te strak, te perfect en te zeer gladgestreken. Het alomvattende probleem van All The Young is dat het daardoor een broodnodige eigen smoel mist. Ze klinken vooralsnog als een bandje dat net een talentenjacht gewonnen heeft en moet dansen naar de pijpen van de platenmaatschappij. Een beetje meer pit en durf zal dan ook een ‘must’ zijn voor de eventuele opvolger. Goede rocksongs maken kan All The Young wel, een onderscheidend geluid neerzetten echter nog helemaal niet. Tot het uitbrengen van de eventuele opvolger kan All The Young zich dan ook scharen onder de bandjes waarvoor het dertien in een dozijn plakkaat zeker niet misstaat.
Recensent:Mick Claessens Artiest:All The Young Label:14th Floor
Cover Frank Foks - A Brand New Life

Frank Foks - A Brand New Life Frank Foks is een jonge Nederlandse singer/songwriter uit Spijkenisse die...

Cover June Noa - While The City Is Sleeping

June Noa - While The City is Sleeping June Noa is een Nederlandse zangeres die op jonge leeftijd, via haar vader,...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT