RECENSIE: Rubik - Dada Bandits

Rubik – Dada Bandits
recensie cijfer 2009-04-19 De biografie van deze band is al even vaag als de muziek. Voor een recensent is het vaak handig als de band wat achtergrond informatie over de muziek en de bandleden meestuurt, maar de beschrijving die het Finse Rubik meelevert over hun muziek is een opsomming van hoe de band juist wel of juist niet klinkt. Maar goed, het gaat uiteindelijk om de muziek. Het is dus tijd een hun nieuwe album Dada Bandits een goede luisterbeurt te geven. Kijken of we de trefwoorden uit de biografie kunnen herkennen in de muziek.

Twee jaar geleden haalde het debuutalbum Bad Conscience Patrol nog de 7de positie in Finse Heavy Metal album charts. En dat mag opvallend genoemd worden. Vooral omdat de muziek van Rubik zeker geen Heavy Metal is. Hier en daar hoor je wel een paar power chords en andere kenmerken van dat genre maar over het geheel genomen is het toch meer Pop en Rock dan Metal. Sommige nummers, of delen van nummers, zijn zelfs dansbaar te noemen. Luister maar eens naar het openingsnummer ‘Goji Berries’. Dit bevat alle bovengenoemde kenmerken. Hier en daar een stevig stukje rock. Een rustig middenstuk en een dansbaar einde.

Dus veelzijdigheid is het kenmerk van Rubik. En dat maakt het geheel erg aangenaam. Zo gemakkelijk als ze een stevige gitaarpartij laten horen zo gemakkelijk voegen ze ook blazers aan het geheel toe. En dat in combinatie met het toch wel breekbare stemgeluid van zanger Artturi Taira zorgt ervoor dat Dada Bandits een fijne plaat is. En na het luisteren van deze plaat is ondergetekende erg nieuwsgierig geworden hoe de band dit op het podium gaat verwezenlijken. Hopelijk zijn ze komende zomer ergens in ons land te bezichtigen.


Eerdere recensies van Rubik:
- 26-07-2007: Bad Conscience Patrol.
Recensent:Rene Kuijs Artiest:Rubik Label:Fullstream Records
Attack! Attack! - Attack! Attack!

Attack! Attack! - Attack! Attack!Het was 2007 toen ex-leden van de Walese bands Dopamine, Adequate Seven,...

Winne – Winne zonder strijd

Winne - Winne Zonder Strijd In december 2007 kondigde Winne op de cd Toch? van Extince zijn debuutalbum...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT