RECENSIE: Rubik - Bad Conscience Patrol

Rubik - Bad Conscience Patrol
recensie cijfer 2007-07-26 Als recensent voor Festivalinfo ontvang je vaak cd’s van bands waar je nog nooit van hebt gehoord. En soms zit daar iets bij waar je meteen ondersteboven van bent! Rubik’s debuut album Bad Conscience Patrol is lekker experimenteel, pakkend en verfrissend. Dit progressieve indie-bandje combineert het rommelige van Placebo en de hysterische gitaar van Muse met de vocalen van dEUS. Andere grote invloeden zijn Elbow, Mew en Radiohead – een mooi rijtje namen!

‘Sleeps a Friendly Stranger’, het eerste nummer van Bad Conscience Patrol, knalt er meteen lekker in met bombastisch gitaarwerk. Rubik bouwt flink wat spanning op, om er na ongeveer een halve minuut ineens een totaal andere ritme in te gooien met de drums. De megafoonzang doet wat Muse-achtig aan. Tijdens het refrein wordt de spanning nog hoger, waarna ze bij het couplet weer volledig los gaan. Bij ‘A Hard Try’ klinkt de muziek iets rustiger en meer samenhangend, maar even experimenteel als het eerste. Hier wordt echt in gezongen in plaats van gepraat en ook dat klinkt helemaal prima! Alle nummers zijn stuk voor stuk prachtig. Hoewel je elke vijf seconden een heel ander setje instrumenten lijkt te horen, is het allemaal een geheel. Het zit allemaal waanzinnig goed in elkaar.

Het is erg verrassend dat deze heren niet uit Engeland komen, zoals je zou verwachten, maar uit Finland. Zanger/gitarist Artturi Taira zingt accentloos Engels en heeft een rijke woordenschat. Ook klinkt Rubik niet als de meeste bands die we uit Finland kennen. Dit kwintet speelde hun eerste show in 2003 en hebben de afgelopen jaren een flinke schare critici verbijsterd met hun ontladende muziek. Ze tourden onder andere met Mogwai, Lapko en Disco Ensemble. In februari van dit jaar waren ze te zien op Eurosonic in Groningen. Hopelijk komen ze snel terug!
Recensent:Imre Veen Artiest:Rubik Label:Fullstream Records
Dizzee Rascal - Maths and English

Dizzee Rascal - Maths and EnglishDe jeugd van Dylan Mills werd gekenmerkt door criminaliteit en andere...

White Stripes - Icky Thump

The White Stripes - Icky Thump Jack en Meg White (dus geen broer en zus zoals ze ons hebben doen geloven)...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT