RECENSIE: Lapko - A New Bohemia

Lapko – A New Bohemia
recensie cijfer 2010-04-15 Wereldberoemd in Finland, dat is het lot van Lapko. De Finse band timmert al even aan de weg en hoopt natuurlijk met het vierde album A New Bohemia ook buiten de landsgrenzen door te breken. In eigen land zijn ze al een veelgevraagde en gerespecteerde band, die meermalen de hitlijsten wist te bestormen. Feit is dat wanneer Lapko een Engelse band was geweest ze waarschijnlijk al heel groot waren geweest. Maar ja, wie zit er nou op een band uit Finland te wachten? De band verdient echter veel meer, want de muziek op A New Bohemia is zonder meer van grote klasse.

Verwacht vooral geen powermetal of gothic metal, genres waar Finland sterk in is. Lapko maakt een alternatieve harde rock die het meest aan een kruisbestuiving tussen Muse en Placebo doet denken. Ook zitten er nog wel wat Emo en punkinvloeden in de muziek, maar die moet je wel met een lampje zoeken. Daarbij neigt het sfeervolle gitaarwerk soms wat naar dat van het Zweedse Katatonia. De stem van zanger/gitarist Malje houdt het midden tussen die van Geddy Lee(Rush) en Brian Molko(Placebo). Muzikaal haalt Lapko inspiratie uit het pathetische karakter van Muse en vermengt dat met het epische geluid van Placebo. Het is uitermate moeilijk om bij het beluisteren van dit album deze twee namen weg te denken, maar als je zo een goede prestatie weg zet als dit Finse drietal is het eerder een aanbeveling dan een minpunt.

Elk nummer op dit album geeft je een euforisch gevoel, alsof je in een achtbaan hebt gezeten en door de adrenaline kick nog minuten staat na te trillen, dat gevoel geeft dit album je. Of het nou vurige rockers zijn zoals ‘I Don’t Even Kill, ‘King & Queen’ en het werkelijk overweldigende ‘Horse & Crow’ of het wat bedachtzamere ‘Please’, altijd grijpt Lapko je in de kladden. Het mooiste moet dan nog komen in de vorm van het weergaloze ‘Grab The Stick’ met Deep Purple orgel en Muse galm. Wat een geweld! In de relatief rustige afsluiter ‘Share Today’ lijkt er dan nog tijd voor enige bezinning. Tekstueel lijkt Lapko zijn inspiratie uit relaties te halen, getuige de teksten van ‘Please’ en ‘Share Today’.

Na tien nummers Lapko heb je echt het idee door de tram gegrepen te zijn, maar heb je ook het gevoel naar iets bijzonders geluisterd te hebben. Liefhebbers van Muse en Placebo moeten absoluut eens naar dit album luisteren, en natuurlijk niet gelijk de band afdoen als een kloon van genoemde bands, maar waarderen om de fantastische muziek die deze heren maken. Lapko verdient een doorbraak.


Eerdere recensies van Lapko:
- 16-05-2008: Young Desire.
Recensent:Jan Didden Artiest:Lapko Label:Fullstream Records
UB40 – Labour of love IV

UB40 - Labour of love IVHet is al meer dan tien jaar geleden dat het laatste deel in de Labour of...

Gorillaz – Plastic Beach

Gorillaz - Plastic Beach De aankondiging dat Gorillaz met een nieuw album zouden komen, zorgde her...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT