RECENSIE: Hjaltalín - Sleepdrunk Seasons

Hjaltalín - Sleepdrunk Seasons
recensie cijfer 2009-04-03 De IJslandse muziekscene zit flink in de lift. Nu Sigur Rós zelfs een Heineken Music Hall uitverkoopt raakt het land steeds meer in de belangstelling. Sleepdrunk Seasons van Hjaltalín speelt hier prima op in. De band begon als eenmans project op een school in Reykyavik maar is inmiddels uitgegroeid tot een serieus te nemen band. Artiesten uit IJsland maken vaak onbegrepen maar toch onwaarschijnlijk mooie muziek. Hjaltalín probeert toegankelijker te zijn. Om te beginnen is het grootste deel van de nummers in het Engels gezongen. Want dat IJslandse gebrabbel is natuurlijk erg mooi maar begrijpen doen we er niets van. Dit gecombineerd met mooie blaasarrangementen en een akoestische gitaar resulteert in makkelijk luisterbare, maar toch bovenmaatse nummers.

Qua muziek doet Hjaltalín soms aan Beirut denken. Vooral dankzij de blazers, die een treurig maar mooi effect aan de nummers geven. Uitspatters zjin "Traffic Music" en "Trees Don't Like The Smoke". Een album van IJslandse bodem moet natuurlijk ook nummers bevatten met uitgestreken arrangementen en muziek die de associatie met mooie landschappen oproept. Gelukkig is daar "Kveldúlfur", een kort maar krachtig instrumentaal nummer dat alle reden tot wegdromen geeft.

Hjaltalín heeft met Sleepdrunk Seasons absoluut geen verkeerde plaat gemaakt. Het mooie en bijzondere van IJsland gecombineerd met het toegankelijke van de hedendaagse popmuziek is zeker iets om in de gaten te houden. Sleepdrunk Seasons is niet het maximaal haalbare, er zit nog meer in. Met meer ervaring en tijd kan Hjaltalín zeker uitgroeien tot een grote band. Dit album is daar nog niet spannend genoeg voor, misschien iets te veilig. Wel bewijzen ze dat muziek uit IJsland ons voorlopig nog niet met rust moet laten en dat er mogelijkheden zijn om de stroming nog meer met die van ons te laten vermengen. Totdat die ontwikkeling zich nog verder doorzet is Sleepdrunk Seasons een prima zoethoudertje.
Recensent:Harm Groustra Artiest:Hjaltalín Label:Excelsior Recordings
Bobby Kingsize – Summer Is Leaving Town

Bobby Kingsize - Summer is Leaving Town“Rawk and roll”, zo staat er op hun MySpace pagina te lezen. En daarmee vat...

Emotional Elvis - 16 Minutes of Hardcore Music

Emotional Elvis - 16 Minutes of Hardcore Music Bandnaam, albumtitel en appearance zeggen een hoop over een band en het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT