RECENSIE: Matt Duke - Kingdome Underground

Matt Duke – Kingdom Underground
recensie cijfer 2009-04-02 Singer-songwriter Matt Duke maakt al enkele jaren in kleine kring naam en faam in de regio Philadelphia en Manhattan. Gewapend met een akoestische gitaar en vaak getooid met een baseball cap wist hij het lokale publiek al meerdere keren te vervoeren. Was het niet vanwege zijn puike liedjes, dan toch zeker vanwege zijn soms behoorlijke rake en dan weer vervreemdende teksten. Onlangs verscheen zijn debuut op Kingdom Underground op Rykodisc.

Het album opent met de single ‘The Father, The Son And The Harlot’s Ghost’. Een sterk popliedje met een fijne hook, dat het verdient om een hitje te worden. En als het dat liedje niet is, dan toch zeker het daaropvolgende ‘Sex And Reruns’, dat zo mogelijk nóg catchier is. Het grappige van dat liedje is, dat je door de aanstekelijke melodie bijna niet eens door hebt dat hij hierin een licht sarcastisch beeld schetst van de invloeden van internet op menselijke relaties. Kingdom Underground staat eigenlijk vol met potentiële hits. Al ben ik benieuwd of Matt Duke niet net iets te eigenzinnig voor is voor het grote succes, getuige songtitels als ‘Sex And Reruns’ en ‘I’ve Got Atrophy On The Brain’. Deze en nog meer songs van het album passen qua hitgevoeligheid wel prima in het rijtje van de populaire Milows en Jason Mraz’s van nu. Maar dan wel met de eigenzinnigheid van iemand als Ben Lee.

Matt Duke bewaakt ook de diversiteit op zijn debuut. Naast de catchy popliedjes durft hij het in ‘Rabbit’ bijvoorbeeld aan om het liedje heel klein te houden. En tegen het einde van het album blijkt dat de beste man ook weet te rocken. Het lekker doordenderende ‘Walk It Off’ is daar een mooi voorbeeld van. Een prima uptempo song, die een fijn tegenwicht biedt voor al het zoets op het album.

Zoals gezegd, Kingdom Underground staat vol met prima popsongs, die barsten van de hitpotentie. Ik ben heel benieuwd hoe ver deze man gaat komen in 2009.
Recensent:Chris Dietzel Artiest:Matt Duke Label:Ryko Disc
Derek Sherinian – Molecular Heinosity

Derek Sherinian - Molecular HeinosityDat Derek Sherinian één van de beste toetsenisten ter wereld is staat...

Cruiserweight – Big Bold Letters

Cruiserweight - Big Bold Letters Big Bold Letters is de tweede plaat van de poprock band Cruiserweight . De...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT