RECENSIE: William Elliott Whitmore - Animals in the Dark

William Elliott Whitmore – Animals In The Dark
recensie cijfer 2009-02-24 William Elliott Whitmore heeft het de afgelopen acht jaar onder George W. Bush zwaar gehad. Hij heeft zijn geliefde vaderland naar een diepe crisis zien afzakken, en heeft de mentaliteit in het land zien verharden. Stof genoeg dus om een album aan te wijden, en dat heeft hij dan ook gedaan. Met Animals In The Dark is hij alweer aan zijn vierde album toe.

Het is ongelofelijk dat de beste man pas 30 jaar oud is. Met zijn doorleefde stem klinkt hij eerder als een oude ziel die een bewogen leven achter zich heeft. Luister maar eens naar ‘Johnny Law’, waarop hij zichzelf slechts begeleidt op akoestische gitaar en met een meestampende voet. Je hebt hier echt het idee dat je naar een stokoude countryblues zanger zit te luisteren. Prachtig. “There’s hope for you, oh there’s hope for you, but it’s much too late for me” klinkt het verderop ook nog eens in het gospel-achtige ‘There’s Hope For You’. Hoe oud kun je je voelen op 30-jarige leeftijd? Toch doen de zwaar op de hand liggende (en vaak politiek getinte) teksten met doorleefde voordracht absoluut niet geforceerd aan. Het album klinkt alsof Whitmore echt wat van zich af had te schrijven.

Een enkele keer klinkt er door een rijkere instrumentatie wat zonlicht door in de songs. Een mooi voorbeeld hiervan is ‘Lifetime Underground’ , dat wordt ingevuld met banjo en accordeon. Of ‘Hard Times’, dat niet qua instrumentatie maar qua vocalen iets meer wordt aangekleed, met bijdragen van Katherine Ruestow. Door deze afwisseling wordt voorkomen dat de saaiheid toe kan slaan.

Animals In The Dark is dan ook een mooie aanvulling op het eerdere werk van William Elliott Whitmore. Het enige dat je hem kunt verwijten, is dat het album (opnieuw) niet bepaald opbeurend genoemd kan worden. Maar ja, vind je het gek na acht jaar George W.? Zou de periode Obama een stijlbreuk in zijn oeuvre gaan opleveren?
Recensent:Chris Dietzel Artiest:William Elliott Whitmore Label:Anti / Epitaph
Antony And The Johnsons – The Crying Light

Antony and The Johnsons - The Crying LightDe belevingswereld van Antony is er één, waarin niet gemakkelijk te...

Stuurbaard Bakkebaard2 – L’Amour2

Stuurbaard Bakkebaard - L'Amour Misschien is het wat voorbarig om al in februari een album tot een van de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT