RECENSIE: Petra Haden - Petra Goes To The Movies

Cover Petra Haden - Petra Goes To The Movies
recensie cijfer 2013-01-22 Weet je nog vroeger? Als klein jongetje of meisje luisterde je naar de radio en je hoorde liedjes voorbij komen in een taal die je niet kende. Dat hinderde niet, want met de “do`s” en de “Da`s” kwam je alsnog een heel eind. En een gitaarsolo? Oh die jank of krijs je gewoon mee. En dat werkt ook prima bij instrumentale filmmuziek. Als klein meisje was de Amerikaanse Petra Haden al gefascineerd door filmmuziek en stond ze het dan ook regelmatig mee te zingen. Wat als hobby begon werd uiteindelijk werk, want inmiddels is de 41-jarige als a capella zangeres en violiste een graag geziene gast bij acts als The Decemberists, Green Day, QOTSA en Foo Fighters, maar ook met haar eigen rockband That Dog stond ze in de jaren `90 al in de schijnwerpers. Hiernaast werkte ze aan ambitieuze a capella projecten als Petra Haden Sings: The Who Sell Out. In die lijn is er nu Petra Goes To The Movies, haar ode aan filmmuziek.

Voor die ode heeft ze op het album voornamelijk gekozen voor instrumentale klassiekers als ‘The Planet Krypton’ en ‘Superman Theme’ uit Superman, ‘God`s A Lonely Man’ uit Taxi Driver en de theme uit A Fist Full Of Dollars. Al meteen bij de opener, de titelsong uit Rebel Without A Cause, hoor je dat er zeer veel aandacht is besteed aan de details. Net als bij ‘God`s A Lonely Man’ hoor je dat alle muziek, welk instrument dan ook, vocaal wordt opgevangen. Het is een knap stukje muziek dat vakmanschap vereist.

Soms waagt Petra zich ook aan ‘gewone’ liedjes uit films. Soms met ‘echte’ instrumenten, zoals bij het adembenemende ’It Might Be You’ uit Tootsie, dat meteen het hoogtepunt van het album is, maar ook met het schitterende ‘Hand Covers Bruise’ (van de hand van Trent Reznor) uit The Social Network weet ze te raken. Meestal vervangt ze echter het gehele instrumentarium door zang en neemt ze ook de lead vocals voor haar rekening, zoals bij ‘Goldfinger Main Title’.

Net als de fraaie afsluiter, Bowie`s ‘This Is Not America’ uit The Falcon And The Snowman is Haden dan op haar sterkst. Bij de echte ‘liedjes’. Want hoewel het allemaal knap in elkaar steekt, is zestien songs lang a capella een hele zit. De aandacht wil nog wel eens verslappen en soms kunnen de hoge stemmetjes redelijk op de zenuwen werken. Petra Goes To The Movies is een ambitieus album dat knap in elkaar steekt, maar waarop slechts een handvol songs je echt weet te grijpen.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:Petra Haden Label:Anti / Epitaph
Cover Darren hayman & The Long Parliament - The Violence

Darren Hayman & The Long Parliament - The Violence Darren Hayman trapte met Pram Town in 2009 af met het eerste deel van...

Cover White Tipped Tails - Hibernation

White Tipped Tails - Hibernation In navolging van Beirut besloot het indiefolk trio White Tipped Tails uit...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT