RECENSIE: Jason Lytle - Dept. Of Disappearance

Cover Jason Lytle - Dept. Of Disappearance
recensie cijfer 2012-11-25 Wat uw recensent betreft behoort Under The Western Freeway, het debuutalbum van Grandaddy, tot de beste platen van de late jaren ’90. Met de combinatie van lofi gitaarrock en wazige synthesizerloopjes had de band rond frontman Jason Lytle een redelijk unieke sound te pakken, die ze op de verdere albums zouden uitdiepen en bijschaven.

In 2005 hield Grandaddy op te bestaan en sindsdien werkt Lytle als solo-artiest. Niet dat dat heel veel uitmaakt overigens. Lytle was niet alleen zanger van Grandaddy, hij speelde gitaar en toetsen, schreef alle songs en trad bovendien op als producer. Eerder dit jaar kwam Grandaddy weer bij elkaar voor live optredens en binnenkort moet er zelfs een nieuw album gaan verschijnen. Eerst is het echter tijd voor Lytle’s vierde soloplaat.

Op Dept. Of Disappearance doet Lytle wat je van hem mag verwachten. Hij schrijft nog altijd fijne liedjes, die hij aankleedt met gitaren en spacy synthesizers. De sound is hierbij redelijk dichtgesmeerd en hiermee lijkt Dept. Of Disappearance sterk op latere Grandaddy-platen als The Sophtware Slump en Sumday.

Eén van de uitschieters op Dept. Of Disappearance is de titeltrack, waar een heel fijn synthesizer-riedeltje in zit en waarin Lytle erg goed zingt. Ook de lange afsluiter ‘Gimme Click Gimme Grid’ is erg sterk. In het eerste gedeelte van deze song gaat Lytle op de experimentele toer met een opvallende rol voor de drumcomputer. Verderop ontpopt het nummer zich echter tot een typische Grandaddy song.

In ‘Somewhere There’s A Someone’ laat Lytle een duidelijke Westcoast-invloed doorschijnen. Dit is overigens niet zo vreemd, aangezien Lytle uit Modesto, California komt. Het eveneens sterke ‘Willow Wand Willow Wand’ is opnieuw puur Grandaddy.

Jason Lytle doet op Dept. Of Disappearance vrijwel niets dat we hem niet eerder hoorden doen, maar aangezien hij erg goed in vorm is, nemen we hem dat niet kwalijk. Hij doet gewoon waar hij goed in is en dat doet hij uitstekend. Het levert een plaat op die zich prima kan meten met de meeste Grandaddy-albums.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Jason Lytle Label:Anti / Epitaph
Cover Frank Turner - Last Minutes And Lost Evenings

Frank Turner - Last Minutes And Lost Evenings Frank Turner , niet te verwarren met de vreselijke Paul Turner, is een...

Cover Red Lamb - Red Lamb

Red Lamb - Red Lamb Het gonsde op internet al een tijdlang van de geruchten; er zou een...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT