RECENSIE: Sarah McLachlan - Closer - The Best of Sarah McLachlan

Sarah McLachlan – Closer: The Best Of Sarah McLachlan
recensie cijfer 2009-01-05 In thuisland Canada heeft ze de status van een grote ster en ze won ook al een aantal Grammy Awards. En dan ben je in Noord-Amerika toch wel iemand om rekening mee te houden. De populariteit in Europa is vrij beperkt, de meeste zullen Sarah McLachlan waarschijnlijk alleen kennen van het nummer ‘Silence’ dat ze opnam en schreef samen met Delerium. Deze song is zeker niet maatgevend voor haar oeuvre, zo blijkt op Closer: The Best Of Sarah McLachlan. Het dancenummer ‘Silence’ was een wereldhit van formaat en de ijle zang van McLachlan paste hier prima bij. Dit nummer is in een niet al te sterke remix ook opgenomen op deze best of. Daarbij staan er veertien oude songs op dit verzamelalbum en twee nieuwe liedjes. Het is radiovriendelijke, sfeervolle pop, die soms doet denken aan Enya en kwalitatief goed in elkaar steekt, maar ook dodelijk saai en oppervlakkig kan zijn.

McLachlan maakt radiovriendelijke en dus makkelijk in het gehoor liggende popliedjes met hier en daar wat lichte folkinvloeden. Deze blijven echter beperkt en het is vooral ook de mystieke kracht die vaak Keltische invloeden doen vermoeden. De stem van McLachlan is haar grootste wapen, haar zuivere en dromerige zang zijn bepalend voor haar liedjes. Deze liedjes hebben op zich zelf niet heel veel om het lijf. Het zijn soms quasi diepgaande teksten, met nogal overdreven beeldspraak in de trant van “In the desert of my dreams I saw you there” (uit ‘Vox’). Maar toch weet McLachlan net genoeg raffinement in haar teksten te leggen, om niet te verzanden in een al te grote mate van oppervlakkigheid.

Deze Best Of is daarbij een zorgvuldig geselecteerde dwarsdoorsnede geworden van haar werk. Opvallend hierbij is dat er slechts één song van haar debuut op deze compilatie is verschenen, het niet bijster sterke ‘Vox’. De echte doorbraak van McLachlan vond dan ook pas plaats bij haar vijfde studioalbum, Surfacing. Dit album stond wekenlang op de eerste positie in de Canadese hitlijsten en haalde de tweede positie in Amerika. Haar oeuvre is daarbij tamelijk consistent en bevat weinig originele uitspattingen, een gebrek aan muzikale ontwikkeling zou daarom best een verwijt kunnen zijn.

Een commercieel succes is Closer: The Best Of Sarah McLachlan al, in ieder geval in Canada en Amerika, maar Europa is vooralsnog niet overstag. Voor diegene die van stemmige pop houdt met dromerige vocalen en niet al te rigoureuze muzikale wendingen is Sarah McLachlan misschien een aanrader en dan is deze Greatest Hits ook zeker een goed overzicht.
Recensent:Rob Mestrom Artiest:Sarah McLachlan Label:Sony Music
Britney Spears – Circus

Britney Spears - CircusDames en heren, jongens en meisjes; hooggeëerd publiek! Komt dat horen, komt...

Vreid – Milorg

Vreid - Milorg Vreid is een soort opvolger van de uiterst succesvolle band Windir. Vreid...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT