RECENSIE: Vreid - Milorg

Vreid – Milorg
recensie cijfer 2009-01-17 Vreid is een soort opvolger van de uiterst succesvolle band Windir. Vreid bestaat sinds 2004 en hebben alweer vier juweeltjes van albums op hun naam staan. Elk album lijkt weer net een stukje beter dan zijn voorganger. En dit geldt zeker ook voor Milorg, de opvolger van I Krig (2007).

Milorg is het logische vervolg op I Krig. Het thema is hetzelfde en de muzikale opmars wordt doorgezet. Milorg staat voor MILitary ORGanisation (in het Noors MILitær ORGanisasjon), een Noorse verzetsgroep uit de 2e Wereldoorlog en is een eerbetoon aan het werk wat zij geleverd hebben. Iets wat een tegenstelling lijkt in dit genre waar oorlog zelfs soms verheerlijkt wordt.

Het album opent met het ruim negen minuten durende nummer 'Alarm'. De spanning wordt opgebouwd door een langzame intro, maar nadat de sirenes zijn afgegaan vallen de gitaren in en begint het eigenlijke nummer pas echt. Er is in het nummer een golvend patroon te ontdekken waarin agressieve black metal en een rustige melodie elkaar afwisselen.

Het black ’n roll gehalte, waar Vreid zo bekend om staat, wordt flink hoog gehouden op de nummers 'Disciplined' en 'Speak Goddamnitt'. Kort gezegd, het tempo wordt opgeschroefd en er is een prominente rol voor melodieën, maar niet voor uitgebreide en onnodige solo’s. 'Blücher' gaat over het saboteren van een onderzeeër en doordat zanger Sture een duidelijk verstaanbare zanger is, kan iedereen dit verhaal goed volgen. 'Blücher pt. II' is de instrumentale epiloog en zou rechtstreeks uit een film kunnen komen.

Het snelste nummer van het album is 'Heros & Villains', met kort maar krachtige gitaar- en baslijnen. Het enige minpuntje is dat de drums een beetje weggeduwd worden door diezelfde gitaar- en baslijnen. 'Argumento Ex Silentio' is het tweede instrumentale nummer van het album en vormt een prima inleiding voor de titelsong 'Milorg', waarmee het geheel wordt afgesloten. Een heuse meezinger op een black metal-album, welke het op een live set heel erg goed zal doen. Op nog geen enkel ander Vreid album waren zoveel invloeden van Windir terug te vinden. En dat ligt niet zo zeer in folk invloeden, dan wel in progressieve en melodieuze gitaarpartijen. Iets wat misschien niet voor black metal puristen is weggelegd, maar wat het album tot een interessant en luisterbaar geheel maakt. Dit is misschien nog wel het beste Vreid album tot nu toe
Recensent:Marion Jansie Artiest:Vreid Label:Indie Recordings
Sarah McLachlan – Closer: The Best Of Sarah McLachlan

Sarah McLachlan - Closer - The Best of Sarah McLachlanIn thuisland Canada heeft ze de status van een grote ster en ze won ook al...

Justice – A Cross The Universe

Justice (F) - A Cross the Universe Xavier de Rosnay en Gaspard Augé, de straalmotoren achter Franse dance-act...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT