RECENSIE: Bible of the Devil - Freedom Metal

Bible of the Devil  - Freedom metal
recensie cijfer 2009-01-07 Hoe tegenstrijdig kunnen je albumnaam en je bandnaam zijn? Waar Bible of the Devil mij meteen aan hele slechte black metal doet denken, associeer ik een titel als Freedom Metal dan juist meteen weer met Christelijke metal.

Of het goed of slecht is dat het geen van beide is laat ik maar in het midden, maar dat het niet is wat ik ervan had verwacht mag voorop staan. Deze viermansformatie uit Amerika timmert al weer flink wat jaren aan de weg. Het eerste album dateert uit 2002, maar tot op heden is het hier in Europa niet gelukt om door te breken. En als ik dit album zo eens een paar keer beluister, verbaast dat me eigenlijk totaal niet. De uitgekauwde heavy metal en classic metal combinatie kan prima te doen zijn, maar Bible of the Devil slaat hier toch net even de spreekwoordelijke plank mis.

Ik moet toegeven dat de nummers makkelijk in het gehoor liggen, maar daar houdt het dan ook wel weer bij op. De zang is op sommige punten slecht te noemen. De nummers missen net dat beetje energie om ze echt goed te maken. Ik heb echt het gevoel beland te zijn op het eerste album van een van die bandjes die in de jaren 80 als paddenstoelen uit de grond schoten, maar ook net zo snel weer vertrapt werden door andere, meer getalenteerde bands.

De productie klinkt al net zo gedateerd, we leven alweer in 2009 en dit is toch echt niet meer nodig in deze dagen.
Het enige lichtpuntje in de achterhaalde duisternis die Freedom Metal heet, is het nummer ‘The Turning Stone’. Hoewel ook hier de stem van zanger Mark Hoffmann niet lekker uit de verf komt, is de opbouw goed en gitaarwerk klinkt lekker. Mocht er nog een jaren 80 film uitkomen binnenkort, kan dit nummer zo in de soundtrack.
Freedom Metal is het 5e album van de mannen uit Illinois, maar na het beluisteren van dit album ben ik helemaal niet overtuigd om de eerste 4 ook te beluisteren. Sterker nog, ik zou ze nog niet eens downloaden. Het is 90% middelmatig, 5% dieptreurig, 5% catchy, maar 100% gedateerd. Het is 2009! Wakker worden!
Recensent:Marion Jansie Artiest:Bible of the Devil Label:Cruz del sur Music
David Byrne & Brian Eno – Everything That Happens Will Happen Today

David Byrne & Brian Eno - Everything that happens will happen todayIn 1979 produceert Brian Eno Fear Of Music , het derde Talking Heads...

Cruel Hand – Prying For Eyes

Cruel Hand - Prying Eyes Het begon als een zij- project van de hardcore band Outbreak. Maar al snel na...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT