RECENSIE: Magister Templi - Lucifer Leviathan Logos

Magister
recensie cijfer 2013-10-25 Op het gebied van heavy metal waren de tachtiger jaren misschien wel de mooiste tijd. De ontwikkelingen waren volop gaande en de muziek werd langzaam extremer. Thrash, - black,- en deathmetal werden geboren en de bands schoten als paddenstoelen uit de grond. Ook op het gebied van meer mainstream heavy metal viel er veel te genieten. Het is daarom ook niet zo gek dat er tegenwoordig weer veel bands teruggrijpen op dit decennium.

Zo ook het Noorse Magister Templi, dat op haar debuutplaat met de welluidende naam Lucifer Leviathan Logos laat horen waar ze inspiratie vandaan haalt. De band brengt een mix van heavy metal en doommetal en bij het beluisteren van de plaat schiet direct de naam Candlemass te binnen. Vooral de zware slepende stukken en de dragende zang van Abraxas doen denken aan de Zweedse uitvinders van de doom. Ze zijn nog niet zo goed als de grootmeesters, maar dit is pas het debuut dus wie weet wat er nog komen gaat.

Naast het gebruik van slepende doom-passages wordt er ook regelmatig wat tempo tegenaan gegooid, zodat de term heavy metal ook ruimschoots van toepassing is op Magister Templi. Het begint met ‘Master Of The Temple’ dat vlot en donderend begint. Dit is één brok pure oldschool heavy metal. ‘Lucifer’ begint met een zware Black Sabbath-achtige riff en dreunt vijf minuten onverdroten voort. Het machtige, uit twee delen bestaande ‘The Innsmouth Look’ start als een traag slepend epos maar bevat diverse tempowisselingen. De stonerriff is Goddelijk. Prijsnummers zijn het slepende ‘Leviathan’, dat halverwege een lekker hakkend stukje herbergt, en het eveneens lekker afwisselende ‘Logos’. De meest bijzondere song is de afsluiter ‘Vitriol’ dat akoestisch en dreigend begint en halverwege pas echt los gaat. Daarbij heeft de koebel het hoogste woord.

Lucifer Leviathan Logos is een sterke plaat. Het geluid is misschien wat magertjes, maar dat hoort ook bij de jaren tachtig. Dus ook op dat gebied heeft Magister Templi haar huiswerk goed gedaan. Ze zijn er nog niet, maar de eerste schreden zijn goed te verteren.
Recensent:Jan Didden Artiest:Magister Templi Label:Cruz del sur Music
Cover SandStone - Delta Viridian

SandStone - Delta ViridianIerland staat niet direct te boek als leverancier van progmetal. De inwoners...

Cover Freedoms Reign - Freedoms Reign

Freedoms Reign - Freedoms Reign De grote man achter Freedoms Reign is Victor Arduini. Iemand die de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT