RECENSIE: Slough Feg - Ape Uprising

Slough Feg – Ape Uprising
recensie cijfer 2009-07-24 Slough Feg uit San Francisco heette vroeger The Lord Weird Slough Feg, maar besloot de uit de Ierse Mythologie geleende naam af te korten tot iets handigers. Onder de oude naam werden vier albums uitgebracht en onder de nieuwe naam is Ape Uprising het tweede album. De Amerikanen hebben iets met New Wave Of British Heavy Metal (NWOBHM) en combineren dat met een jaren zeventig geluid. Om een idee te geven; Slough Feg speelt een mix van Black Sabbath, Iron Maiden en Saxon. Bovendien zitten er wat stoner en grunge invloeden in de muziek. Dat laatste komt vooral door de stem van zanger Mike Scalzi die een ruiger broertje van Eddie Vedder lijkt.

Het album begint met ‘The Hunchback Of Notre Doom’ dat als een zompig stoner nummer begint, waarna na enkele minuten een aantal doomy akkoorden het Black Sabbath gevoel verstevigen. Het snellere ‘Overborne’ ligt meer in de NWOBHM lijn, waarna het tien minuten durende titelnummer een met vele tempowisselingen en twin gitaar solo’s voorziene song is die vooral door Iron Maiden geïnspireerd lijkt. Het nummer heeft een bizarre en surrealistische tekst over de toekomstige overheersing van de apen, en is enigszins gebaseerd op de film ‘Planet Of The Apes’. Heel mooi is het gedeeltelijk akoestische ‘White Cousin’ wat ook weer van een maffe tekst is voorzien. In het afsluitende ‘Nasty Hero’ heeft Slough Feg dan toch nog die grunge tic te pakken die de hele tijd in de lucht lijkt te hangen door die karakteristieke nasale stem van Mike Scalzi.

Het door elkaar gooien van een aantal stijlen hoeft nog geen ratjetoe op te leveren. Slough Feg laat horen dat er best een smakelijk geheel van te maken valt. De muziek van de heren valt zeker op tussen alle eenheidsworst. Dat er zo links en rechts wat gejat wordt en sommige riffs bekend in de oren klinken mag de pret niet drukken.Ape Uprising is gewoon een degelijke plaat, niet meer, niet minder. Alleen dat artwork ziet er echt niet uit.
Recensent:Jan Didden Artiest:Slough Feg Label:Cruz del sur Music
Acid Drinkers – Verses Of

Acid Drinkers - Verses Of SteelEr zijn zo van die bands die al jaren meedraaien en toch niet erg bekend...

Faith No More – The Very Best Definitive Ultimate Greatest Hits Collection

Faith No More - The Very Best Definitive Ultimate Greatest Hits... Doe uzelf een plezier; laat deze Faith No More -verzamelaar lekker links...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT