RECENSIE: David Byrne & Brian Eno - Everything that happens will happen today

David Byrne & Brian Eno – Everything That Happens Will Happen Today
recensie cijfer 2008-12-10 In 1979 produceert Brian Eno Fear Of Music, het derde Talking Heads album. De samenwerking met pratend opperhoofd David Byrne bevalt zo goed dat de twee besluiten om samen een plaat te gaan maken. Deze wordt grotendeels opgenomen tussen de tournee voor Fear Of Music en de opnames voor het, eveneens door Eno geproduceerde, vierde Talking Heads album Remain In Light. Hoewel dus eerder opgenomen, verschijnt My Life In The Bush Of Ghosts pas na Remain In Light. Het album is behoorlijk experimenteel en ontoegankelijk, maar krijgt goede kritieken en wordt nu als zeer invloedrijk gezien.

In 2006 wordt My Life In The Bush Of Ghosts opnieuw uitgebracht en tijdens besprekingen hierover besluiten Eno en Byrne om opnieuw samen een plaat te gaan maken. Het werk hieraan heeft zo’n twee jaar in beslag genomen, maar nu is Everything That Happens Will Happen Today dan toch eindelijk verschenen.

In tegenstelling tot het experimentele My Life In The Bush Of Ghosts is Everything That Happens Will Happen Today een popalbum met echte liedjes. De meeste nummers werden door Eno geschreven op een akoestische gitaar en vervolgens door Byrne verder ingevuld en van tekst voorzien. Bij de muzikale invulling kreeg Byrne hulp van Leo Abrahams, die ook aan één song echt meeschreef. Het album is sterk beïnvloed door gospelmuziek, maar heeft ook een duidelijke elektronische onderlaag. Juist dit contrast maakt de meeste songs op het album zeer de moeite waard.

Eén van de beste nummers op het album is de bijna-titeltrack ‘Everything That Happens’, een mooi ambient nummer met een soort kerkzang eroverheen. Aan het eind wordt Byrne’s stem meerdere keren op elkaar gestapeld waardoor hij in z’n eentje klinkt als een kerkkoor. Ook het sterk aan Tom Petty refererende ‘Life Is Long’ is erg mooi, evenals de zeer poppy openingstrack ‘Home’. In de tekst van het rustige ‘The River’ verwijst Byrne naar Sam Cooke’s ‘A Change Is Gonna Come’. Ook dit nummer is zeer de moeite waard. Op sommige momenten klinken Eno en Byrne wel een beetje zoals Talking Heads vroeger, met name in ‘Wanted For Life’ en ‘Poor Boy’. Vooral het laatstgenoemde nummer is erg sterk.

Alsof twee grootheden als Eno en Byrne op één plaat nog niet genoeg is, doet er ook nog een aantal bekende gasten mee op Everything That Happens Will Happen Today. Zo speelt Sex Pistol Steven Jones gitaar op ‘My Big Nurse’, ‘Life Is Long’, ‘Strange Overtones’ en ‘One Fine Day’. Verder speelt Eno’s ex-collega Phil Manzanera gitaar op ‘I Feel My Stuff’ en drumt Robert Wyatt (Soft Machine) op ‘Strange Overtones’ en ‘Never Thought’. Het is leuk dat dit soort beroemdheden hun medewerking hebben verleend, maar het zijn toch vooral de liedjes die Everything That Happens Will Happen Today tot zo’n goede plaat maken.


Eerdere recensies van Brian Eno:
- 15-11-2008: Evening Star (met Robert Fripp);
- 01-11-2008: (No Pussyfooting) (met Robert Fripp).
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:David Byrne & Brian Eno Label:Opal
Marianne Dissard – L’entredeux

Marianne Dissard - L'EntredeuxZe is Frans van geboorte, maar opereert vanuit Tuscon, Arizona, haar naam...

Bible of the Devil  - Freedom metal

Bible of the Devil - Freedom Metal Hoe tegenstrijdig kunnen je albumnaam en je bandnaam zijn? Waar Bible of the...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT