RECENSIE: Keane - Perfect Symmetry

Keane – Perfect Symmetry
recensie cijfer 2008-10-28 Het verhaal van Keane is inmiddels bekend. Het drank en druggebruik, en het latere afkicken, is uitgebreid aan bod gekomen in de media. De release van het nieuwe album Perfect Symmetry is een goede reden om het weer eens over de muzikale talenten van dit trio uit Groot-Brittannië te hebben.

De vertrouwde Keane-formule was succesvol, zeer succesvol zelfs. Van de twee voorgaande albums werden samen ruim acht miljoen exemplaren verkocht. Maar de meesters van de melodie hebben voor dit nieuwe album toch voor een iets andere aanpak gekozen. Wat ze doen op Perfect Symmetry is niet revolutionair anders maar geeft wel aan dat de band niet stil wil blijven staan. De nummers zijn veelal langer dan op de voorgangers. De muziek leunt niet meer zozeer op de pianopartijen van toetsenist Tom Rice-Oxley. Het geluid is grootser geworden, met meer elektronica invloeden. Maar het blijven popliedjes met een hoog meezinggehalte.

Een goed voorbeeld van de nieuwe stijl is ‘Prretend That You’re Alone’. Voorheen zou de pianopartij waarschijnlijk veel meer op de voorgrond klinken. Nu is het drumritme kenmerkend voor het nummer. Geen lange uithalen van zanger Tom Chaplin. En daarnaast hoor je aan het eind van dit nummer ook nog een gitaar voorbij komen. Iets dat voorheen meer uitzondering dan regel was bij Keane. Ook de eerste single van het album, ‘The Lovers Are Losing’, laat het nieuwe geluid van de band horen. Synthesizers voeren de boventoon in dit nummer. Het is een groots geluid maar tegelijkertijd blijft de melodie snel hangen.

De band scoort ongetwijfeld weer heel goed met dit album. Nummers als ‘Spiralling’ en titeltrack ‘Perfect Symmetry’ hebben veel hitpotentie. Maar het belangrijkste is misschien wel dat de band laat horen dat ze niet bang zijn om iets nieuws te proberen. En dat ze hierin zijn geslaagd geeft de kwaliteit van Keane aan. Met andere woorden: Perfect Symmetry is een heel sterk album.
Recensent:Rene Kuijs Artiest:Keane Label:Universal
zZz – Running With The Beast

zZz - Running with the BeastRuim acht jaar geleden besloten twee Amsterdammers een band op te richten....

John Legend – Evolver

John Legend - Evolver In april verscheen er nog een live album van John Legend en nu is er alweer...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT