RECENSIE: Keane - Under the Iron Sea

Keane - Under the Iron Sea
recensie cijfer 2006-07-03 Het Engelse Keane – dat bestaat uit een zanger, drummer en keyboard speler – wist met hun simpele formule enorm veel succes te behalen. Hun debuut Hopes and Fears uit 2004 is maar liefst 5 miljoen keer verkocht en bevatte grote hits als Somewhere Only We Know, Bedshaped en Everybody’s Changing. De band won in 2005 verschillende prestigieuze awards en speelde shows over de wereld, waarbij ze onder andere op Live 8 stonden.

Er gaat tegenwoordig geen dag voorbij dat Keane niet op de radio gedraaid wordt, concerten verkopen uit en de band is mateloos populair. Toch is het verrassend dat het nieuwe album Under The Iron Sea op 1 binnenkomt in de album top 100, daarbij Stadium Arcadium van The Red Hot Chili Peppers passerend. Eerste single Is It Any Wonder? deed het ook erg goed en bereikte de 11e plaats. Het is daarmee de hoogst genoteerde Keane-single tot nu toe.
Het nummer is heeft iets meer tempo dan de gemiddelde track die ze uitbrengen, wat doet vermoeden dat het hele album wat pittiger is dan het debuut. Dit is niet het geval; net als Hopes and Fears staan ook op Under The Iron Sea voornamelijk emotionele en rustige popsongs, zoals bijvoorbeeld Hamburg Song.

Om de videoclip voor Atlantic op te nemen, de web-only single van het nieuwe album, werkte de band samen met Trainspotting regisseur Irvine Welsh. Het resultaat is een indrukwekkende film van zes minuten, die tegen betaling via de officiële site te downloaden is, maar natuurlijk via google ook makkelijk gratis te vinden is. Andere potentiële singles zijn Nothing In My Way, Leaving So Soon? en The Frog Prince, hoewel dit album waarschijnlijk niet zoveel grote hits zal voortbrengen als Hopes and Fears. Als je van dat album genoten hebt, zal je Under The Iron Sea absoluut goed vinden. Het is een waardige opvolger.
Recensent:Imre Veen Artiest:Keane Label:Universal
Nelly Furtado - Loose

Nelly Furtado - LooseNelly Furtado is altijd een eigenzinnig artiest geweest. Niet alleen vanwege...

The Feeling - Twelve Stops

The Feeling - Twelve Stops And Home Kleine jongens worden groot en coverbandjes gaan wel eens een eigen liedje...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT