RECENSIE: Maria Mena - Cause and Effect

Maria Mena – Cause And Effect
recensie cijfer 2008-10-28 Op19 februari 1986 komt Maria Viktoria Mena ter wereld. Ruim 22 jaar later brengt zij haar vierde album Cause And Effect uit. Hoe dat kan? Welnu, dat zit zo: normale pubers vinden hun kapsel belangrijker dan de oorlog in Darfur en bestrijden het schommelende gemoed met hersendodende Massively Multiplayer Online Rol Playing Games of het bevuilen van internetfora. Maria niet, Maria maakte in haar puberteit liedjes. De een na de ander, resulterend in debuutalbum Another Phase. Dat was in 2002, Maria was vijftien.

Cause And Effect laat ons kennismaken met een volwassen Maria Mena die terugblikt op haar jeugd. En hoewel haar engelenstem anders doet vermoeden, was het voor de Noorse schone lang niet altijd dennengeur en maneschijn. Sterker nog, het moet een hel geweest zijn. Met intelligente teksten verhaalt Mena over haar “devastating childhood”: gescheiden ouders, pestende leeftijdgenoten, anorexia, depressies, zelfmutilatie – Maria heeft het allemaal meegemaakt. Vaak gaat ze erg ver in haar bekentenissen, zoals in het nummer ‘Self Fulfilling Prophecy’: “Self-hatred grows in me like cancer / I can’t locate it’s whereabouts, but it’s feating on it’s hosts.” En in ‘Dear…’: “My teen angst drove me to hurt myself.” Beangstigende dagboekconfessies zijn het, maar ook een getuigenis van de strubbelingen die een puberleven kunnen gaan beheersen, zodra het ouderlijk fundament wegvalt.

Ook muzikaal gezien klinkt het allemaal heel volwassen. Het gebruik van strijkers en percussie wordt niet geschuwd en op ‘Power Trip Ballad’ komt zelfs een kinderkoor langs. Uiteraard wordt het nergens té gek, de liedjes blijven in dienst staan van Mena’s fabelachtige stem. Het is de toon van die stem die sfeerbepalend is. Boos (‘Power Trip Ballad’), mierzoet (‘Belly Up’) of bijtend cynisch (‘Cause And Effect’); het komt allemaal heel geloofwaardig over. Maria Mena is de onschuld definitief voorbij. Cause And Effect is een doodserieuze proeve van bekwaamheid en Mena slaagt met vlag en wimpel.
Recensent:Tom Springveld Artiest:Maria Mena Label:Sony Music
Arch Enemy – Tyrants of the rising sun; Live in Japan

Arch Enemy - Tyrants of the Rising Sun - Live in Japan Tyrants of the Rising Sun van Arch Enemy is opgenomen op 8 maart 2008 in...

Various artists – Soul lounge 5

Various - Soul Lounge 5 In de serie van de Soul lounge cd’s is het alweer tijd voor het vijfde deel,...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT