RECENSIE: Maria Mena - Viktoria

Maria Mena - Viktoria
recensie cijfer 2011-11-06 Met de staat van dienst die Maria Mena op 25-jarige leeftijd heeft opgebouwd, kunnen we stellen dat ze haar sporen inmiddels verdiend heeft. Dat ze deze status niet zonder slag of stoot heeft verkregen, blijkt wel uit de teksten die de basis vormen van haar met emotie doorspekte liedjes. Voor haar vijfde album is dit niet anders. Op Viktoria, tevens de tweede naam van Mena, laat ze je toe in haar wereld van lief en leed. Haar jeugd, gescheiden ouders, anorexia en depressies, het zijn de thema`s die niet anders zijn dan voorheen. De liedjes zijn echter wel geschreven vanuit een ander perspectief. Voorganger Cause And Effect(2008) was geschreven alsof Mena haar frustratie kwijt moest; ”Viktoria is a direct result of that I let out a lot anger on my previous record”. Mena`s nieuwe werk is geschreven vanuit het hier en nu, vanuit vergeving. ”Even though there`s darkness here too, it`s a record about forgiving and about being sure that things will blow over.”

Het is dus wederom een beladen album, al wordt de luisteraar met ouverture ‘Victoria’ en single ‘Homeless’ juist vrij optimistisch ontvangen. Vanaf ‘The Art Of Forgiveness’ verandert dit beeld vrij snel in gevoelige liedjes met afwisselend getergde en scherpe teksten. Vergeven is mooi, maar doen alsof er nooit iets is gebeurd, dat doet Mena nog steeds niet. Muzikaal heeft Mena voor Viktoria gewerkt aan haar sound. Natuurlijk zijn er de melodieuze zanglijntjes die worden aangekleed met even melodieuze arrangementen, maar het klinkt allemaal net wat voller. Vooral de gelaagde toevoeging van strijkers valt hierbij op.

Viktoria bevat geen slechte liedjes. Er wordt afgewisseld tussen goedgevulde songs als het dreigende ‘Takes One To Know One’ en ‘My Heart Still Beats’ dat opvalt door zijn wisselende maatsoort. Maar er is ook ruimte voor kleinere liedjes. Eigenlijk zijn de twee kleinste liedjes op het album de krenten in de pap. Op ‘Secrets’ balanceert de stem van Mena op schitterende wijze op het ingetogen koord van piano en strijkers. Kippenvel! En dit geldt ook voor ‘Habits’. Het is het hoogtepunt van het album. Tekstueel raakt het, maar meer nog doordat de stem van de Deense Mads Langer(bekend van de cover van Olive`s ‘You`re Not Alone) geweldig kleurt met die van Maria Mena.

Je hoeft op Viktoria geen andere Maria Mena te verwachten. Ze is er echter wel in geslaagd om haar sound te perfectioneren. Eerlijke teksten die zelden haar doel missen, omlijst met fraaie melodieën en arrangementen. Dat is waar Maria Mena voor staat en ze is er dan ook verdomde goed in.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:Maria Mena Label:Sony Music
Elbow – build a rocket boys! – dutch festival edition

Elbow - build a rocket boys! - Dutch Festival EditionPaar vragen vooraf bij het bekijken van Elbow ’s Build A Rocket Boys! –...

Trombone Shorty – For True

Trombone Shorty - For True Nog geen jaar na zijn vorige album levert Trombone Shorty alweer een nieuw...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT