RECENSIE: Kempi - Du Zoon

Kempi–  Du Zoon
recensie cijfer 2008-10-13 Er is al veel over hem gezegd, geschreven en in beeld uitgedrukt. Kempi is waarschijnlijk op dit moment de meest besproken rapper die ons kleine landje rijk is. Afkomstig uit een slechte wijk van Eindhoven en daarnaast ook nog “gezegend” met niet de meest gunstige achtergrond om het maar even eufemistisch uit te drukken. Met name door zijn verleden als drugsdealer kwam hij nogal eens in contact met de politie, wat resulteerde in enige tijd zitten in de cel. Dat laatste is Kempi op dit moment ook aan het doen en is tevens het belangrijkste onderwerp van de meeste artikelen die over hem geschreven zijn. In de tijd dat hij niet vastzat of dealde heeft hij 3 mixtapes gemaakt en enkele clips op internet gezet die allen miljoenen keren gedownload of bekeken zijn. Iets wat miljoenen keren bekeken wordt zal wel goed zijn, maar zijn hijgerige, onverstaanbaar gemompelde rapstijl en verheerlijking van geweld en criminaliteit waren tot nu toe voor mij niet te verenigen met de miljoenen hits die hij genereerde.

Het is moeilijk om zonder vooroordelen de debuut-cd van Kempi te luisteren. Om eerlijk te zijn vond ik hem zwaar overschat. De cd is gelukkig een stuk hoger van kwaliteit dan mijn verwachting. Belangrijkste verschil tussen deze cd in vergelijking met Kempi’s eerdere werk: Hij is te verstaan! En of het aan de nieuwe fase in zijn leven of aan de verstaanbaarheid ligt laat ik even in het midden, maar feit is dat de man zo nu en dan ook nog eens wat te melden heeft. Hiervan getuigen onder andere de nummers over zijn verleden (busschauffeur), ruzie tussen zijn ouders (‘Hier ver vandaan’), de nadelen van bekend zijn (‘Leven van du Faam’), het straatleven (‘Strati Blues’) en slavernij (‘Lord’). Vooruit, deze jongen is flink crimineel, maar als ik alle muzikanten die ooit iets misdaan hebben uit mijn cd kast moet verwijderen wordt het daar waarschijnlijk akelig leeg. Het gaat om het talent van de muzikant en dat komt voor mij nu eindelijk boven water, hulde voor Top Notch wat hiermee puik werk geleverd heeft. Of beter gezegd het tot nu toe onbekende trio van Soundg8 wat hier hun eerste meesterwerk geproduceerd heeft. De veel verschillende stijlen, van pop naar soul en bijna dance hebben ze tot een samenhangend geheel weten te smeden, maar belangrijker is dat ze met hun muziek en producties Kempi ver boven zijn mixtapes uit hebben laten stijgen. En eerlijk is eerlijk de 4 sterren zijn allereerst voor de productie, de mediahype en presentatie door Top Notch en als laatste ook nog voor het feit dat iemand die zoveel antipathie op weet te wekken een album af kan leveren wat uitermate goed luisterbaar is.

Als je ook nog wilt weten hoe slecht het leven van de straat is en hoe zwaar Kempi het had kun je de bijgevoegde dvd bekijken. Voor de mensen die niet weten wie Kempi is, is het wellicht verstandiger je eerst te verdiepen in zijn muzikale talenten voor je alle minder geslaagde acties ziet waar de man zo berucht om is. Op deze manier kun je eerlijker je oordeel vormen over de cd. De persoon Kempi is namelijk nog meer omstreden als de muziek die hij maakt en dat zal voorlopig wel zo blijven. Hopelijk weet hij zichzelf uit de problemen te houden, want als je met de juiste producers zo’n sprong kan maken ten opzichte van je vorige materiaal, dan verdien je op zijn minst het voordeel van de twijfel.
Recensent:Willem Swinkels Artiest:Kempi Label:TopNotch
Marike Jager – Celia Trigger

Marike Jager - Celia Trigger Marike Jager kende twee jaar geleden met haar album The Beauty Around een...

James Taylor – Covers

James Taylor - Covers James Taylor is een algemeen erkend grootmeester waar het op liedjes...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT