RECENSIE: Jolie Holland - The Living and the Dead

Jolie Holland – The Living And The Dead
recensie cijfer 2008-10-15 De muziek van Jolie Holland is verwarrend. De uit Texas afkomstige dame heeft een prachtig karakteristiek stemgeluid, redelijk goede liedjes en dito muzikanten. The Living And The Dead, het vierde studioalbum, is dan ook een mooie melange van folk, blues en rockliedjes geworden. Het probleem is dat Holland nergens de diepte induikt. Ze kleurt overal keurig binnen de lijntjes, terwijl er zogezegd een muzikale Karel Appel in haar schuilgaat. Waarom zo bescheiden?

Laten we met de toppers beginnen. Opener ‘Mexico City’ is een prima nummer, met veel vibrato en gevoel gezongen. ‘Palmyra’ is een rustig voortkabbelende rocksong. ‘You Painted Yourself In’ is ingetogen en intens tot op het bot. Jolie Holland toont zich hier een waardig tegenhangster van Damien Rice. ‘Your Big Hands’ opent met een paar vuile gitaarakkoorden die de opmaat blijken te zijn tot een toffe rocksong die na een minuut of drie subtiel uitbarst. ‘Sweet Loving Man’ is een echte americanasong die zo door Mary Gauthier (lees hier de recensie van haar compilatiealbum Genesis (The Early Years)) geschreven had kunnen worden. Bovendien bevat The Living And The Dead de prachtige Dylan-cover ‘Love Henry’, origineel afkomstig van diens World Gone Wrong uit 1993.

De rest van de nummers is iets minder, maar zeker niet ondermaats. Het reeds tot in den treuren gecoverde ‘Enjoy Yourself’ is de melige afsluiter, waarop we een giebelende Holland, bijgestaan door voormalig Be Good Tanyas-collega Samantha Parton, keer op keer ‘enjoy yourself, it’s later than you think’ horen zingen. Weinig verheffend en, het spijt me zeer, níet grappig. Klein smetje op een prima plaat, die nog beter had kunnen zijn als Jolie Holland tijdens de opnamen wat meer pepertjes gevreten had. Gebruik die stem!

In november zal Jolie Holland het land waaraan zij haar naam te danken heeft aandoen. Holland staat 23 november in de Melkweg, 24 november in Rotown en 25 november in het Arnhemse Luxor.
Recensent:Tom Springveld Artiest:Jolie Holland Label:Anti / Epitaph
Captain, My Captain – Captain, My Captain

Captain, My Captain - Captain, My Captain O Captain, My Captain is de openingsregel van een wereldberoemd gedicht van...

I Am Ghost – Those We Leave Behind

I Am Ghost - Those we leave behind Het nieuwe schijfje van I Am Ghost staat vol met muziek waar zij zelf van...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT