RECENSIE: Made out of Babies - The Ruiner

Made Out Of Babies – The Ruiner
recensie cijfer 2008-08-31 Voortekenen lijken duidelijk; in de biografie staat het genre als zijnde ‘Metal’ vermeld, de band heet Made Out Of Babies en hun (derde) cd The Ruiner. Kortom, ondergetekende zet zich schrap. Bij het bekijken van het artwork komen echter hele andere gedachten en associaties naar boven. Het grenst aan jatwerk van de eerste orde; het geheel is namelijk iets te duidelijk geïnspireerd door Our Love to Admire van Interpol. Aan de andere kant, door het ultieme roofdier, de homo sapien, de cover te laten sieren en vervolgens de cd The Ruiner noemen, dat valt alleszins te begrijpen en is eigenlijk best grappig gevonden.

Naar eigen zeggen is de muziek een ”ferocious hybrid of PJ Harvey, Jesus Lizard, Yeah Yeah Yeahs and Big Black”. Persoonlijk zou ik zeggen dat als Tool ooit een stonerrock album zou opnemen en een zangeres zou inhuren, The Ruiner hun zou plaat zijn. Luister bijvoorbeeld naar ‘The Major’ en de gelijkenis is treffend. Ondanks dat de stem van zangeres Julie Christmas de muziek zo nu en wat lichter verteerbaar maakt, is ze ook in staat om een ongekende strot op te zetten. Voorbeelden van beide komen goed naar voren tijdens ‘Bunny Boots’, maar later ook tijdens het fraaie einde van ‘Stranger’.

Welbeschouwd is ‘Invisible Ink’ het enige toegangkelijke nummer op het album. Zowel qua zang, als qua muzikale aankleding. Ongekend meeslepend en toch niet bepaald alledaags. Wellicht zou het album gebaat zijn bij meer van dit soort nummers, want het is een loodzwaar monster geworden. Bijzonder indrukwekkend en razend interessant, dat wel.
Recensent:Nick Augusteijn Artiest:Made out of Babies Label:The End
SMK - Boss for leader

Slagsmålsklubben - Boss for Leader!Het wil zo nu en dan wel eens moeite kosten om ergens een genre bij te...

White Lily - AfterVoices

White Lily - After Voices White Lily is afkomstig uit Amsterdam en timmert al sinds 2001 aan de weg....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT