RECENSIE: Slagsmålsklubben - Boss for Leader!

SMK - Boss for leader
recensie cijfer 2008-09-12 Het wil zo nu en dan wel eens moeite kosten om ergens een genre bij te plaatsen. Het Zweedse Slagsmålsklubben (ook wel: SMK) speelt een moeilijk te definiëren genre. Het wordt ‘bitpop’ of ‘synthpop’ genoemd, maar je zou het ook bijna een subgenre van de ‘happy hardcore’ uit de jaren ’90 kunnen noemen. Slagsmålsklubben speelt in ieder geval bijzonder blije, vele-toontjes-uit-de-synth-dance en dat is lastig een vol album uit te houden.

Want Boss for Leader! is alweer het vierde album van het zestal, dat reeds in 2000 opgericht werd. De naam Slagsmålsklubben betekent overigens zoiets als ‘vechtclub’, maar dat is niet aan de muziek te horen. Te horen is vooral blije blijdschap, geluidjes uit computergames en niet serieus te nemen dansmuziek. Aanstekelijk is het wel, Boss for Leader! is vooral een typische ”moet je dít nou toch eens horen”-cd, die je opzet in een gezelschap en waar dat gezelschap vervolgens enkele nummers smakelijk om moet lachen, totdat een muziekpurist weer eens wat serieuzere muziek wil horen.

Want ja, het kost moeite dit serieus te nemen. Slagsmålsklubben zal vast en zeker serieus een carrière willen nastreven in de muziekscène; De groep stond dit jaar op Roskilde, Lowlands, Dour en deBeschaving, wat aangeeft dat er wel degelijk vraag is naar de groep. Tijdens deBeschaving vielen de vreselijk flauwe grappen op, die de groep maakte tussen de nummers door. De muziek sloeg echter wel aan en zorgde voor een vrolijke noot in de vallende nacht.

Boss for Leader! start overigens wel ijzersterk met ‘Hänt’, welke muzikaal simpelweg dik in orde is en toch zeer eigen. Vrijwel dezelfde insteek kent ‘Sponsored by Destiny’. Het nummer wordt hetzelfde opgebouwd, gaat snel over in ongelofelijk blije bliepjes en piepjes en is daardoor nét zo leuk als ‘Hänt’, maar tegelijkertijd nét zo inwisselbaar. Toch is dit nummer zeer zeker een hoogtepunt van het album. Dansbaar en doorspekt met (muzikale) humor. Mocht je deze cd inderdaad in gezelschap laten horen, laat dan vooral ‘Sponsored by Destiny’ horen. De blije bliepjes en piepjes zijn ook de kern van de nummers die volgen. Het levert geen blijvende vreugd op, eerder een toenemende mate van ergernis. Slagsmålsklubben levert met Boss for Leader! een cd af die je soms, heel soms opzet en na vijf nummers toch maar weer eens uitzet. Zet de cd dan ook op shuffle, want de overige vijf nummers moeten ook af en toe gehoord worden.
Recensent:Steven van Beek Artiest:Slagsmålsklubben Label:EMI Music
Me First And The Gimme Gimmes – Have Another Ball

Me first and the Gimme Gimmes - Have another Ball! Have Another Ball , het zevende album van Me First And The Gimme Gimmes ,...

Made Out Of Babies – The Ruiner

Made out of Babies - The Ruiner Voortekenen lijken duidelijk; in de biografie staat het genre als zijnde...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT