RECENSIE: The Spinto Band - Moonwink

The Spinto Band – Moonwink
recensie cijfer 2008-10-07 The Spinto Band is een zeskoppig collectief uit Delaware in de VS. Sinds 1997 timmert men aardig aan de weg, zonder echt door te breken. Vooral ook in het Verenigd Koninkrijk is men redelijk succesvol en heeft The Spinto Band al een paar hitnoteringen op zijn naam staan. Het is vrolijke indiepop dat de klok slaat, zo ook op volgend album Moonwink. Vanaf opener ‘Later On’ wordt de toon gezet, die wordt vastgehouden tot het einde van het album. Een beetje rammelig, hoekig, vrolijk en soms onconventioneel, waarbij de afwisseling vaak ver te zoeken is en Moonwink daardoor niet volledig weet te overtuigen.

Hier en daar hebben songs ook een typische sixtiessound meegekregen, compleet met koortjes en al. Luister maar eens naar ‘Alphabatical Order’ bijvoorbeeld, of ‘Vivian Don’t’. Beide toch echt vrolijke lofi indiepop songs, maar dan wel met wat meer klassieke popinvloeden. Iedere song op Moonwink laat die zelfde onbevangenheid horen en het album dendert dan ook voorbij zonder dat je er erg in hebt en soms zonder dat je beseft dat je al weer naar een volgend nummer luistert. En dat is meteen ook wel het manco van Moonwink, songs zijn inwisselbaar en door dit gebrek aan variëteit gaat de zeggingskracht ook soms verloren. Moonwink krijgt hierdoor ook een vluchtig karakter, na een paar luisterbeurten klinkt het weliswaar heel vertrouwd, maar is de aandacht niet meer altijd daar.

Wat hoe dan ook knap is aan The Spinto Band is om toch al na een flinke handvol albums nog zo fris te klinken en om ook vast te houden aan hun geluid. Zo zijn ‘Later On’, ‘Summer Grof’ of ‘The Cat’s Pajamas’ heerlijke, aanstekelijke en soms knotsgekke songs, die je als luisteraar sowieso een goed humeur bezorgen. ‘They All Laughed’ is een voorzichtig rustmomentje op Moonwink. Er wordt vooral meer ingetogen gezongen en de gekkigheid wordt even achterwege gelaten. Voor het overige staat het album vol met verrassende koortjes, melodieuze gitaarlijnen en veel ander instrumentarium dat er vrolijk tussendoor zijn ding doet. En daarmee is Moonwink een heel aardig feel good album geworden, dat soms net te oppervlakkig en te eentonig is om te blijven overtuigen.
Recensent:Rob Mestrom Artiest:The Spinto Band Label:Fierce panda
The Spirit that Guides us - Don’t Shoot, Let us Burn

The Spirit That Guides Us - Don't Shoot, Let us Burn The Spirit that Guides us , sinds jaar en dag bekend om haar bijzondere...

Hallo Venray – Leather On My Soul

Hallo Venray - Leather on my Soul Het nieuwste wapenfeit van Hallo Venray is daar. En de band uit Den Haag...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT