RECENSIE: Ratatat - LP 3

Ratatat – LP3
recensie cijfer 2008-09-09 Zoals de titel al een beetje prijsgeeft is LP3 de derde plaat op naam van het New Yorkse electroduo Ratatat. Gitarist Mike Strout en synthesizer wizzard Evan Mast bouwen hiermee ietwat ingetogen voort op het gitaarrijke Classics uit 2006. Deze succesvolle plaat staat bekend als een huzarenstukje binnen de gitaarelectronica en de heren zijn dan ook niet onopgemerkt gebleven. Het leidde namelijk tot veel internationale interesse van artiesten als Björk, Daft Punk, Interpol, Franz Ferdinand en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Het duo gaat net als op eerdere albums niet voor de aggressieve aanpak en stelt het geduld van de luisteraar regelmatig op de proef. We zullen dan ook niet massaal met zijn allen de dansvloer op stormen met deze nieuwe Ratatat. Want ja, naar de beat moet je soms heel ver zoeken.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat we de producties van Ratatat veelvuldig in televisieprogramma’s en reclameblokken voorbij horen komen, een lot waar het Franse Air over mee kan praten. LP3 weerspiegelt een wereld waarin liefhebbers van Star Trek en Space Invaders geramd zitten. In het atmosferisch aandoende ‘Falcon Jab’ zie je de UFO’s al bijna in je achtertuintje verschijnen. Trage gemoedelijke gitaarriffs verblijden de ietwat eenvoudige synths die het geheel ruimtelijk inkleuren. De makkelijk te verteren melodieën hebben soms de neiging om aan de attentie van de luisteraar te ontsnappen. Er is simpelweg te weinig diepgang en nummers als ‘Shempi’ en ‘Bird Priest’ doen zich daardoor voor als een luchtige soundtrack voor dagelijkse activiteiten; afwassen was niet eerder zo leuk. Het resultaat van een ontmoeting met een Egyptische drugsdealer ontpopt zich in de vorm van het Afrikaans aandoende ‘Mumtaz Khan’. Een welkome afwisseling, maar dan komt daar toch weer die gameboygitaar om de hoek kijken.

Nee, deze compositie voor de arcadehal zal niet iedereen verheugd doen opspringen uit zijn stoel. Voor de liefhebber van spacy slaapkamerelektronica en de Ratatat fans onder ons is LP3 een album dat in het verlengde ligt van hun eerdere producties. Prima voor de lokale trendy kapperszaken maar niet voor de snel afgeleide muziekliefhebber.
Recensent:Martijn Arendshorst Artiest:Ratatat Label:XL Recordings Ltd.
Dan le Sac vs Scroobius Pip - Angels

Dan Le Sac vs. Scroobius Pip - AnglesRuim een jaar geleden dook op YouTube ineens een muziekclip op met een op...

Drive-By Argument - Drive-By Argument

Drive By Argument - Drive By Argument Begonnen als een muziekproject op de Universiteit en uitgegroeid tot een...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT