RECENSIE: Kaki King - Dreaming of Revenge

Kaki King – Dreaming Of Revenge
recensie cijfer 2008-06-28 Dreaming Of Revenge is het vierde album van de Amerikaanse singer/songwriter Kaki King. De eerste drie albums waren weinig toegankelijke, instrumentale werkstukken, die vooral opvielen door het gitaarspel van Kaki King. Haar unieke stijl van finger-picking, gecombineerd met wat ze zelf ”fret-slapping” noemt en de duim die nog voor percussie zorgt, maakte weliswaar nieuwsgierig, maar kon meestal maar even bekoren. Wie zich nog niets kan voorstellen bij haar gitaarspel, check even Youtube of de uitzending van Vrije Geluiden, waarin Kaki King te gast was (VPRO, 4 november 2007). Voor Dreaming Of Revenge ging het roer enigszins om, er werden dit keer echte liedjes geschreven, meestal met bandbezetting, Kaki King gaat er soms bij zingen en het draait niet meer alleen om dat gitaarspel van haar.

Het merendeel van de songs op Dreaming Of Revenge is nog altijd instrumentaal, toch is er wel degelijk wat verandert. De songs zijn melodieuzer en het liedje staat ook centraal, meer dan haar unieke gitaarspel. Een enkele keer krijgt de luisteraar nog een mooie demonstratie, zoals op ‘Open Mouth’. Een prachtig opgebouwd instrumentaal nummer dat in het begin vooral om de melodie draait en waar Kaki King op het einde nog even haar kunsten vertoont. Op de momenten dat Kaki King ook haar vocale kwaliteiten in de strijd gooit, wordt het uitermate interessant. Haar dromerige en beetje kinderlijke stem geven de liedjes een soort van tijdloze onschuld mee, die doet denken aan de freefolk van bands als Espers.

Kaki King bewijst daarnaast een multi-instrumentaliste te zijn. Naast allerhande gitaren speelt ze zelf ook drums, bas en keyboards. Voor het overige krijgt ze instrumentaal met name steun van producer Malcolm Burn, die er haar ook toe aanzette om meer toegankelijke cd te maken met meer popinvloeden. Dat lukt nog niet altijd. Het instrumentale nummer met de titel ‘Can Anyone Who Has Heard This Music Really Be A Bad Person?’ is een voorbeeld van de Kaki King oude stijl. Lange experimentele soundscapes, die nu, waarschijnlijk omdat ze wat spaarzamer aanwezig zijn, wel degelijk kunnen bekoren.

Nog steeds maakt Kaki King geen muziek die de hitlijsten zal gaan veroveren, maar in het alternatieve circuit kan ze met Dreaming Of Revenge heel wat zieltjes gaan winnen. Ze slaagt er namelijk in om dat unieke gitaarspel, te combineren met het schrijven van goede liedjes, die ook nog wel eens iets van een melodie willen bevatten. En de langgerekte instrumentale soundscapes zijn ook niet helemaal overboord gegooid. Zodoende ontstaat een gevarieerd album van een uniek multitalent.
Recensent:Rob Mestrom Artiest:Kaki King Label:Cooking Vinyl Records
3 Doors Down - 3 Doors Down

3 Doors Down - 3 Doors DownMet dank aan hun eerste twee singles ('Kryptonite' en 'Loser') werd 3 Doors...

Freaky Age – Every Morning Breaks Out

Freaky Age - Every Morning Breaks Out Al heel jong werd duidelijk dat deze band het wel eens ver zou kunnen gaan...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT