RECENSIE: Mudhoney - Plastic Eternity

Mudhoney
recensie cijfer 2023-09-06 In 2021 werd het dertigjarig bestaan van Every Good Boy Deserves Fudge gevierd met een jubileumeditie van deze klassieker. Maar het laatste studio-album van the godfathers of grunge dateert alweer van 2018 (Digital Garbage). Dus het werd wel weer eens tijd voor een nieuw studioalbum van Mudhoney. Plastic Eternity heet de nieuwe schijf.

In de vertrouwde bezetting, bestaande uit Mark Arm (vocals en gitaar), Steve Turner (gitaar en vocals), Dan Peters (drums, percussie, gitaar en vocals) en Guy Maddison (bas en keyboard) klinkt Mudhoney behoorlijk gedreven. Met Plastic Eternity levert Mudhoney dan ook een bovengemiddeld album af.

Plastic Eternity kwam tot stand onder de productionele leiding van Seattle veteraan Johnny Sangster (Mark Lanegan, Posies, Supersuckers) die ook mee schreef aan enkele tracks (‘Almost Everything’, ‘Cry Me An Atmospheric River’, “One Or Two”).

Het met percussie opgeleukte ‘Almost Everything’ is een spacerocktrack die doet denken aan Monster Magnet en qua sfeer en beleving niet mijlenver verwijderd ligt van ‘2000 Light Years From Home’, een song uit de psychedelische periode van de Rolling Stones, niet toevallig een song die al eens onder handen werd genomen door Dave Wyndorf en consorten.

‘Flush The Fascists’ is een Beefheartiaans meesterwerkje. En de slow blues van ‘Severed Dreams In The Sleeper Cell’ mag er ook zijn. Op het jazzy en funky ‘Cry Me An Atmospheric River’ gaat Mark Arm zowel vocaal als op zijn gitaar tekeer als ware hij brother Wayne Kramer.

Op het punky en venijnig klinkende ‘Human Stock Capital’ laat Mudhoney haar afkeer horen van de vastgeroeste economische structuren waarin het arbeidskapitaal steeds weer inwisselbaar blijkt te zijn voor nog goedkopere arbeidskrachten, als een moderne vorm van slavernij. Maar ‘Plasticity’ blijkt het echte themanummer van Plastic Eternity te zijn: ”Plastic food, Plastic blood, Plastic soil, Plastic love, Plasticity!”.

Na dertien tracks (en een kleine drie kwartier later) is de koek op. Maar niet getreurd. Als Mudhoney platen van dit niveau blijft afleveren, dan hoeven we ons geen zorgen te maken. Want in de huidige topvorm haalt Mudhoney haar veertig jarig jubileum ook nog wel!
Recensent:Bart Slaats Artiest:Mudhoney Label:Subpop
Cover Wednesday - Rat Saw God

Wednesday - Rat Saw God Wednesday komt uit Asheville, een provinciestadje in North Carolina dat er...

Cover The Vices - Unknown Affairs

The Vices - Unknown Affairs The Vices uit het hoge noorden (Groningen) leveren met Unknown Affairs...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT