RECENSIE: The Grand Opening - Beyond the Brightness

The Grand Opening - Beyond the brightness
recensie cijfer 2008-05-10 The Grand Opening is vooral het project van de Zweedse muzikant John Roger Olsson. En deze beste man is geen vrolijke Frans. “This pain I feel” klinkt het luttele seconden nadat opener ‘Anxious looks’ op gang is gekomen. En dan weet je dus gelijk dat de zomer nog heel, heel ver weg is.

Toch is Beyond the Brightness geen topzwaar album. Daarvoor ademen de composities van Olsson gelukkig teveel. En bovendien lijken de songs vooral bedoeld als troost voor gelijkgestemde zielen. Ook is het bandgeluid mooi transparant gehouden, en heeft Olsson (waarschijnlijk bewust) niet overal veel tekst om zijn gevoel weer te geven. In de instrumentale songs ‘On the losing end’ en ‘Convenient situations’ heeft hij zelfs aan alleen toetsen (met name de Wurlitzer) en wat sfeervol gitaarwerk genoeg om zich uit te drukken.

Heel in de verte doen de songs van The Grand Opening mij denken aan de ingetogen songs van Death Cab For Cutie. En dan met name aan hun songs op hun laatste album Plans. Dit is voor een groot deel aan de composities te danken, maar zeker ook aan de stem van John Roger Olsson. Met zijn vrij hoge stem, die soms behoorlijk ijl gemixt is op het album, weet hij soms dezelfde snaar als Ben Gibbard te raken. Liefhebbers van het ingetogen Death Cab werk zouden dit album dus zeker een kans moeten geven.

Zoals ik al zei is de zomer behoorlijk ver weg als je dit album beluistert. Eerder passen deze songs perfect bij het staartje van de zomer, als de herfst in aantocht is. Maar misschien moeten we dit ook gewoon eens proberen op een zwoele zomeravond. Waarom niet?

Op 25 mei speelt The Grand Opening in Apeldoorn. Mocht je alvast verlangen naar het najaar, dan weet je waar je je dan moet begeven.
Recensent:Chris Dietzel Artiest:The Grand Opening Label:Tapete Records
Greeley Estates – Go west young man, let the evil go east

Greeley Estates - Go West Young Man, Let The Evil Go EastDe Ameikaanse post-hardcore band Greeley Estates bestaat pas sinds 2002...

King’s X – XV

King's X - XV Progressieve metal, grunge, funk en soul muziek gecombineerd met zang dan...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT