RECENSIE: Greeley Estates - Go West Young Man, Let The Evil Go East

Greeley Estates – Go west young man, let the evil go east
recensie cijfer 2008-05-08 De Ameikaanse post-hardcore band Greeley Estates bestaat pas sinds 2002 maar heeft inmiddels al een heel rijtje bezettingwisselingen achter de rug. Momenteel bestaat de vijfmansformatie uit zanger Ryan Zimmerman, gitaristen Alex Torres en Brandon Hackeson, bassist Tyler Smith en drummer Brian Champ. De positieve uitstraling van de band en de hardcore instelling maakt de band populair in hardcore kringen. De band debuteerde in 2004 met hun in eigen beheer uitgebrachte Outside of this. In 2006 bracht de band haar tweede album Far from the lies uit en wist al snel een flinke hoeveelheid fans aan zich te binden. Go west young man, let the evil go east is hun derde album.

Of de band nou in een screamo, emo of hardcore hokje geplaatst wordt, het maakt allemaal geen moer uit. Want hoe je het ook noemt, feit is dat het allemaal draait om emotionele hardcore achtige muziek met intense (schreeuw)zang. Regelmatig zijn er metalcore invloeden te ontwaren zoals in het schroeiende ‘I’ll have to warn you, this won’t be quick’. Het nummer ‘Mother nature is a terrorist’ heeft wat lichte Arabische invloeden, een meezingbaar refrein en is zeer genietbaar. Soms ook valt de band terug op pure hardcore zoals in ‘There’s something wrong with the World today’ en komen ook regelmatig meebrulbare refreintjes langs zoals het leuke koortje in opener ‘Blue morning’.

Het energieniveau is hoog en door de vele tempowisselingen en stijlveranderingen wordt er veel gevraagd van de luisteraar. Men is wel zo slim geweest om het intense geweld regelmatig af te wisselen met melodieuze stukjes, om even op adem te komen. De productie is het werk van Cory Spotts die het voor elkaar heeft gekregen het brok energie toch redelijk toegankelijk en als één geheel te laten klinken. Een hele prestatie op zich.

De band spiegelt zich graag aan een band als Poison The Well en ik denk ook dat fans van die band zeker Greeley Estates een kans moeten geven. Maar ook metalcore en hardcore liefhebbers moeten dit aan kunnen. Je moet de cd wel even wat tijd geven maar als het kwartje valt is het een blijvertje. Binnen het genre heeft Greely Estates het voor elkaar gekregen toch nog redelijk origineel voor de dag te komen. Knap!
Recensent:Jan Didden Artiest:Greeley Estates Label:Science
Times New Viking – Rip It Off

Times New Viking - Rip it OffEen paar jaar geleden was de DA-converter van mijn cd-speler kapot. Het begon...

The Grand Opening - Beyond the brightness

The Grand Opening - Beyond the Brightness The Grand Opening is vooral het project van de Zweedse muzikant John Roger...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT