RECENSIE: Cousin Lou - Moody Dollar

Cousin Lou – Moody Dollar
recensie cijfer 2008-05-20 Onder het mom van ‘Save The Music Industry’ brengt het Utrechtse label Beluga Recordings niet alleen fraai vormgegeven cd’s uit, maar biedt het daarnaast ook nog eens gratis op haar website aan. Cousin Lou, oftewel Steve Denniss, is mede-eigenaar van dit label en is al zo’n elf jaar woonachtig in onze Domstad. Hij vond het tijd worden voor zijn eigen dubby langspeeldebuut; Moody Dollar. De geboren Brit klinkt als een omgevallen platenkast vol obscure sounds die hij op druilerige woensdagmiddagen bij elkaar heeft gezocht bij de vele platenzaken aan de Oude Gracht. Ook de nodige reggae-invloeden ontbreken niet. Gezien het feit dat Steve opgroeide in Birmingham en omstreken, thuisbasis van acts als UB40 en The Specials, is dat niet zo verwonderlijk.

In tegenstelling tot veel hedendaagse dubartiesten komt Cousin Lou niet met afgezaagde zware basslijnen om ons te bekoren. De plaat staat vol met lichtvoetige dub dat de grenzen aftast tussen reggae, jazz en ambient. Een noodzakelijk ingrediënt voor iedere geslaagde dubplaat is een goede geluidskwaliteit. Cousin Lou slaagt hierin met volle overtuiging en dat maakt het tot een oorstrelende productie. Van de catchy basslijntjes in ‘My Perfect Breakfast’ , de Hawaiiaanse sferen van ‘If I Die Today’, tot het elektronisch geladen ‘Blistering’. Zo hier en daar klinkt Moody Dollar iets te simpel om echt geniaal te zijn. Maar het is zeker een debuut om over naar huis te schrijven.

De rek uit de dubstep? Ik dacht het niet! Dat het bewijs hiervoor uit Utrecht moet komen is toch enigszins verrassend. Nog even iets meer focussen en die tweede wordt een knaller!
Recensent:Martijn Arendshorst Artiest:Cousin Lou Label:Beluga
Demains – Building An Empire

Demians - Building an Empire ‘One of the most assured and accomplished debut albums I’ve ever heard, the...

New Disaster – Last Night Rites

New Disaster - Last Night Rites De bandnaam New Disaster zal nog niet bij veel mensen een lampje doen...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT