RECENSIE: Nicola Conte - Viagem

Nicola Conte – Viagem
recensie cijfer 2008-04-07 Ter ere van het vijftig jarig bestaan van bossa nova verschijnen in 2008 een aantal albums samengesteld door verschillende dj’s. Nicola Conte heeft de eer om het spits af te bijten. Een selectie uit de rijke geschiedenis van jaren zestig bossa nova, jazz en samba muziek is samengebracht op Viagem. Bijna allemaal afkomstig uit Brazilië. “Dit album moet de stemming van Brazilië in de jaren zestig uitdragen”, aldus Conte.

Conte lijkt de aangewezen persoon om een album met bovenstaande muziekstijlen samen te stellen. Deze Italiaanse dj en producer is geen onbekende in dit genre. Eerder bracht hij al albums uit die sterk waren verbonden met jazz en bossa nova muziek. Als klassiek opgeleide muzikant weet hij heel goed wat kan en wat niet. En dat is hoorbaar op deze verzameling. Een wel afgewogen mix van vocale en instrumentale muziek zorgt voor een aangename variatie. Maar er is meer dat deze verzameling muziek goed maakt. Het is toegankelijk voor een breed publiek. De muziek van Trio Maraya ligt lekker in het gehoor, evenals de bekende klanken van het Hector Costita Sexteto met ‘Tokia’. En voor de liefhebber van meer jazz-achtige muziek is er onder meer het Zimbo Trio en het Sansa Trio.

De rode draad voor dit album is de muziek van pianist Tenorio Jr. Deze man die misschien wel het minste aantal albums op zijn naam heeft staan van alle muzikanten op dit album is twee keer vertegenwoordigd. Eigenlijk drie keer wanneer je zijn pianospel bij Wanda Sa meetelt. Zijn invloed op de ontwikkeling en verspreiding van de Braziliaanse muziek uit de jaren zestig is groot. Geen wonder dat het album met een klassieker van zijn hand opent.

Verwacht geen spannende of experimentele muziek op deze verzameling. Viagem geeft een mooi tijdsbeeld. Al blijft het natuurlijk een lijst met persoonlijke favorieten. Dat maakt het geheel toch moeilijk te beoordelen. Het niet zozeer over de muziek als wel over de keuze van de nummers.
Recensent:Rene Kuijs Artiest:Nicola Conte Label:Farout Recordings
Kubus & BangBang – Pie & Mash

Kubus & BangBang - Pie & MashHet kleurrijke duo Kubus & BangBang verraste begin 2007 menigeen met...

Kaizers Orchestra - Maskineri

Kaizers Orchestra - Maskineri Met hun vierde studio-album breekt Kaizers Orchestra nog verder met de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT