RECENSIE: Kaizers Orchestra - Maskineri

Kaizers Orchestra - Maskineri
recensie cijfer 2008-03-07 Met hun vierde studio-album breekt Kaizers Orchestra nog verder met de gypsy-traditie, die de band zichzelf oplegde door in 2003 een fenomenaal debuut in de vorm van Ompa Til Du Dør uit te brengen. De albums die volgden toonden al een lichte afbreuk aan de gypsy van Kaizers Orchestra. Op Evig Pint (2004) hoorde je de Normaal-aandoende meezingers nog wel enigszins terug, op Maestro (2005) werd dit verder gereduceerd en op het nieuwe album Maskineri horen we vooral popliedjes. Weg met de hoempapunk, zoals OOR Ompa Til Du Dør noemde.

Maar goed, popliedjes in een Noors dialect, bespeeld met het instrumentarium van Kaizers Orchestra is op voorhand ook nog best interessant. Want het instrumentarium van Kaizers Orchestra bestaat uit een oud orgel, bespeeld door de zeer exentrieke Helge Risa (tijdens live-optredens voorzien van een gasmasker), uit een contrabas, uit twee olievaten en uiteraard zijn ook de drums, de bas- en de normale gitaar aanwezig.

Maskineri kent een aantal sublieme nummers, zoals opener ‘Moment’, ‘Bastard Sønn’, ‘Maskineri’ en single ‘Enden av November’. Het album heeft echt een fiks aantal luisterbeurten nodig voordat de muziek echt tot je doordringt; Een zeer belangrijk verschil met de eerste Kaizers-cd’s, die direct enthousiasmeerden. Muzikaal is Maskineri uitermate interessant. De ingetogenere muziek past gewoon bij de eigenlijk toch zeer charismatische, humoristische zanger Janove Ottesen. Ottesen is een entertainer eerste klas, maar bewijst op Maskineri ook gewoon een prima zanger te zijn, iets dat op de eerdere albums eigenlijk niet echt in het oor sprong.

Er staan echter ook een aantal gruwelijke nummers op Maskineri. Het quasi-gevoelige ‘Med en gang eg når bånn’ zou het prima doen in een musical en in datzelfde hoekje kun je afsluiter ‘Ond Sirkel’ scharen. Hopelijk zien de Noren dat zelf ook in en zullen ze deze nummers achterwege laten als ze in Paradiso (1 april) en het Paard van Troje (2 april) gaan spelen.
Recensent:Steven van Beek Artiest:Kaizers Orchestra Label:Sony Music
Nicola Conte – Viagem

Nicola Conte - ViagemTer ere van het vijftig jarig bestaan van bossa nova verschijnen in 2008 een...

Saviours – Into Abaddon

Saviours - Into Abaddon Snviurs? Hoe de band precies heet is niet te ontcijferen aan het logo op de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT