RECENSIE: Danava - Unonov

Danava – UnonoU
recensie cijfer 2008-02-25 Toen ik vernam dat ik de plaat UnonoU van Danava moest gaan recenseren, was ik niet gelijk dol enthousiast. De ietwat vreemde bandnaam en de nog vreemdere albumtitel deden mijn wenkbrouwen fronzen. Toen de plaat op de deurmat viel en ik het psychedelische sci-fi artwork zag, begon ik toch wel erg benieuwd te raken. Met de schijf eenmaal in de cd-speler, wist ik binnen een minuut dat mijn voorgevoel fout zat.

De plaat opent met de titeltrack ‘UnonoU’. UnonoU blijkt een door de gitarist en leadzanger Dusty Sparkles bedacht woord te zijn. Het komt er op neer dat mensen meer voor zich moeten denken. Afijn, genoeg geneuzel. Vanaf het begin is het experimentele rock dat de klok slaat. Roffelende drums en snelle gitaarloopjes die je aan jaren zeventig rock doen denken, blazen je speakers uit. De zang overtuigd niet gelijk en komt wat panisch over. Doordat Sparkles het echter vol overgave doet, heeft het juist een toegevoegde waarde. Met vier minuut veertien is ‘Where Beauty & Terror Dance’ de kortste track van de plaat. Een coole track en het donkere orgelgeluid aan het eind van de track doen je aan the Phantom of the Operah denken.

Het futuristische hoogtepunt is bereikt bij ‘The Emerald Snow of Sleep’. De hele track lang is er een heel irritant computergeluid van ongeveer drie tonen te horen. Gelukkig overheerst de rest van de muziek vanaf de helft van de track en valt de schade mee. ‘Spinning Temple Shifting’ bouwt erg rustig op, om uiteindelijk uit te monden in een uptempo track. Freaky doch catchy gitaarloopjes en chaotiche drumpartijen. Een van de beste songs van de plaat.

Vervolgens komt het rustige ‘Down From a Cloud, Up from the Ground’. Hierin is ook weer een rol weggelegd voor het orgel, dat zorgt voor donker psychedelisch geluid. De laatste twee minuten van het nummer worden gebruikt om weer lekker uptempo te rocken. De plaat sluit af met ‘One Mind Gone Seperate Ways’. Op deze track gooit de band de overgebleven creativiteit eruit en dat doen ze in een klein kwartier. Een perfecte afsluiter.

UnonoU is een goede invulling van een moderne psychedelische rock plaat. Elke liefhebber van het stevigere rock werk, die een experimentele en psychedelische inslag wel kan waarderen, kan deze plaat blind aanschaffen. De heren uit Illinois en Oregon zijn in Nederland te aanschouwen op Roadburn Festival in Tilburg (18 april) en in de Vera, Groningen (2 mei).
Recensent:Rogier Bennink Artiest:Danava Label:Munich Records
Stephen Malkmus & The Jicks - Real Emotional Trash

Stephen Malkmus and The Jicks - Real Emotional Trash Real Emotional Trash is alweer het vierde album van Stephen Malkmus ,...

Sons & Daughters – This Gift

Sons and Daughters - The Gift De bevalling van het derde Sons & Daughters album is een feit. Een paar...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT