RECENSIE: Jack Johnson - Sleep Through the Static

Jack Johnson - Sleep through the static
recensie cijfer 2008-02-25 Sleep through the static is het vierde album van surfdude Jack Johnson. Zijn vorige album In between dreams was zó succesvol, dat er op een gegeven moment bijna geen dag voorbijging, of je hoorde wel weer ergens ‘Good people’ of ‘Sitting, waiting, wishing’ voorbijkomen op de radio. De vraag was nu: zou Jack op zijn nieuwe album andere wegen proberen in te slaan, of zou hij het toch bij het oude houden? Direct bij de eerste beluistering lijkt het al duidelijk: Jack gaat op de oude vertrouwde weg verder, maar toch zijn er wel wat minieme verschillen merkbaar.

Een van de verschillen in vergelijking tot de vorige albums: Sleep through the static is nét even iets minder luchtig en onbekommerd dan zijn vorige albums. ‘Hope’ en single ‘If I had eyes’ reken ik dan voor het gemak even niet mee. Dat zijn weer van die typische Jack Johnson songs waarbij je de zomer in je bol krijgt. Maar dit zijn dus wel uitzonderingen op dit album. Het lijkt erop dat de surfdude zich iets meer is gaan bekommeren om de toestand van de wereld, en dan met name het milieu. “Recorded with 100% solar energy” staat er niet voor niets in grote letters op de achterkant van de hoes gedrukt.

Een ander miniem verschil is de toevoeging van toetsen aan het bandgeluid. Dit zorgt ervoor dat een aantal van de liedjes een volwassener geluid heeft. Toetsenist Zach Gill is sinds de laatste tour een vaste waarde geworden binnen Jack Johnson’s band. Over het algemeen vult hij de liedjes op het album in met subtiele pianopartijen. Maar soms, zoals in ‘If I had eyes’, geven zijn partijen juist een extra groove aan een liedje. En ook dat is dus nieuw terrein voor Jack Johnson.

Maar daarmee hebben we de nieuwigheden wel gehad. Het meest opvallende aan het album is vooral dat ruim de meerderheid van de songs heel ingetogen is. Bijna opvallend ingetogen, hoe tegenstrijdig dat ook klinkt. “The world has its ways to quiet us down” zingt hij in afsluiter ‘Losing keys’. Het lijkt erop dat dit ook op hemzelf van toepassing is geweest.

Al met al is Sleep through the static vooral een mooi verzorgde plaat die er mag zijn. En eentje die het prima zal doen als basis voor zijn optreden in het Haagse Zuiderpark op 13 juli.
Recensent:Chris Dietzel Artiest:Jack Johnson Label:Brushfire Records
The Horrorpops – Kiss Kiss Kill Kill

The Horrorpops - Kiss Kiss Kill KillHet nieuwe album van The Horrorpops biedt ten opzichte van de twee...

Jodymoon - Never gonna find it in another story

Jodymoon - Never Gonna Find it in another Story Digna Janssen... Digna Janssen... die naam ken ik ergens van. Na wat graven...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT